- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Посада артиљеријског оруђа 2С5 Гијацинт у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Македонија ће испоручити Кијеву хеликоптера; Ликвидирани страни плаћеници код Авдејевке

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини и Донбасу, дан 396. Запад почиње да гради нову осовину попут оне коју су изградили фашистичка Немачка и милитаристички Јапан, изјавио је председник Русије Владимир Путин. Украјинске снаге губе 100 до 200 војника дневно током борби за Артјомовск (украјински Бахмут), пише британски лист „Санди тајмс“.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
18:50 26.03.2023
У борбама за Авдејевку ликвидирана је група милитаната у пољској и грузијској униформи.
Спутњик је дошао у посед снимка руских пешадинаца на којем се види упориште украјинских трупа, након ваздушног удара руских снага. Том приликом ликвидирани су украјински војници и милитанти са заставом пољске на униформи, гризијским ознакама „Грузијске националне легије“.
Раније је саветник вршиоца дужности лидера ДНР Јан Гагин рекао за Спутњик да постоје сви предуслови да се Авдејевка ускоро нађе у оперативном окружењу.
18:26 26.03.2023
Министарка одбране Северне Македоније Славјанка Петровска рекла је да ће та земља Украјини испоручити 12 хеликоптера Ми-24, раније набављених од Кијева.
Према речима министрке, одлука је донета након анализе способности македонске војске која је показала да трансфер ових хеликоптера неће утицати на њену одбрамбену способност. Такође се указује да наведена стара опрема ни у ком случају неће бити у саставу Оружаних снага Македоније.
Са своје стране, Северна Македонија планира да купи најмање осам хеликоптера западне производње. Истиче се да ће имати транспортну, а не војну намену.
17:06 26.03.2023
У Кирејевску, у Тулској области Русије, експлодирао је, како се претпоставља дрон, саопштили су Спутњику хитној служби.
У експлозији повређене су три особе, док су оштећене три стамбене зграде и четири помоћна објекта.
15:57 26.03.2023
Кијевско-Печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2023
РУСИЈА
Последња литургија у Кијевској лаври, митрополит најавио штрајк глађу
15:28 26.03.2023
Министарство спољних послова Украјине позвало је да се одржи ванредни састанак Савета безбедности УН због информација о плановима за размештање руског тактичког нуклеарног оружја у Белорусији.
Они су назвали провокацијом изјаву о намери Русије да распореди тактичко нуклеарно оружје у Белорусији.
Претходно је руски председник Владимир Путин рекао да су се Москва и Минск договорили да ће, без кршења међународних обавеза, распоредити тактичко нуклеарно оружје у Белорусији. Путин је објаснио да Русија не преноси своје нуклеарно оружје у Белорусију, већ ради оно што су САД радиле деценију. Према његовим речима, изградња складишта за тактичко нуклеарно оружје у Белорусији биће завршена 1. јула.
14:46 26.03.2023
Украјинске снаге граде дугорочне линије одбране код Снигиревке на десној обали реке Ингулец, намеравајући да намаме руску војску на себе – баш као што је нацистичка команда планирала да уради 1944. године на истом месту, изјавио је за Спутњик начелник Руска администрације Снигиревског округа Јуриј Барбашов.
Он је додао да се објекти се подижу и у Павловки, Јевгеновки и Иванокепену.
„Знамо да су грађевински радови у току и да се припрема дугорочна одбрамбена линија“, рекао је Барбашов.
„Такође се врши хаотично кретање људства између села како би се створио лажан утисак и дезинформисала наша страна. Кретање технике прикрива се сиреном за ваздушни напад, која се у Снигиревки укључује четири пута дневно како би се сакрила тутњава технике“, додао је он.
13:25 26.03.2023
Главно из брифинга Министарства одбране Русије:
Оружане снаге Русије су током протеклог дана убиле до 60 украјинских војника и униуштиле две хаубице Д-30 у јужнодењецком и запорошком правцу;
Руске снаге уништиле су складиште муниције 56. моторизоване пешадијске бригаде Оружаних снага Украјине код Краматорска у ДНР;
У купјанском правцу дејствима јединица групе трупа „Запад“ убијено је више од 70 украјинских војника;
Руски ПВО системи су у протекла 24 сата уништили 14 украјинских дронова и пресрели 7 ракета испаљених из вишецевних бацача ракета „хајмарс“;
Губици Оружаних снага Украјине у краснолиманском правцу током протеклог дана износе 90 војника и 9 јединица технике;
Ваздушно-космичке снаге Русије обориле су у ДНР хеликоптер Ми-8 украјинског ратног ваздухопловства;
У херсонском правцу уништен је артиљеријски систем америчке производње М777;
У доњецком правцу руске снаге убиле су више од 200 припадника Оружаних снага Украјине;
Оружане снаге Русије су погодиле 84 артиљеријске јединице Оружаних снага Украјине на ватреним положајима;
Руске снаге су у Харковској области погодиле складиште муниције 127. бригаде територијалне одбране Оружаних снага Украјине.
Од почетка специјалне војне операције у Украјини уништено је укупно: 404 украјинска авиона, 225 хеликоптера, 3.587 беспилотних летелица, 414 противваздушних ракетних система, 8.415 тенкова и других оклопних борбених возила, 1.073 борбена возила за вишецевне ракетне системе, 4.440 артиљеријских оруђа и минобацача, као и 9.126 јединица специјалне војне технике.
12:52 26.03.2023
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Черниговској, Сумској и Житомирској области Украјине, следи из онлајн мапе украјинског Министарства за дигиталне трансформације.
12:04 26.03.2023
На обали Одесе експлодирала морска мина
Експлозија морске мине оштетила је пристаниште и неколико објеката на обали у Одеској области, саопштила је прес служба Градског већа Одесе на свом Телеграму.
У саопштењу се додаје да су још једну морску мину у близини једне од плажа неутралисали деминери контролисаном експлозијом.
На фотографијама украјинских медија са лица места види се да је експлозија озбиљно оштетила конструкцију пристаништа.
11:56 26.03.2023
Влада Украјине издвојиће најмање 20 милијарди гривни (више од 541 милион долара) за куповину беспилотних летелица за Оружане снаге земље, изјавио је украјински председник Владимир Зеленски.
11:53 26.03.2023
Украјинске снаге губе 100 до 200 војника дневно током борби за Артјомовск (украјински Бахмут), пише британски лист „Санди тајмс“.
Како се наводи, велики губици које има украјинска страна могу приморати Кијев да на крају напусти Артјомовск.
Према мишљењу западних аналитичара, Оружане снаге Украјине мораће да бирају између држања града по сваку цену и повлачења у Славјанск и Краматорск, где су већ припремљени положаји за обуздавање даљег напредовања руске војске.
10:54 26.03.2023
Украјинску војну технику на линији борбеног контакта превозе тајно ноћу, неке од тих циљева руска војска успева да погоди, неке не, али такав задатак постоји, изјавио је председник Русије Владимир Путин у интервјуу новинару Павлу Зарубину за телевизијски канал „Русија 1“.
10:47 26.03.2023
Северна Македонија намерава да Украјини преда 12 војних хеликоптера Ми-24, пише портал „Униан“.
Македонија је ове хеликоптере купила од Украјине 2001. године. Четири хеликоптера су прошла НАТО модернизацију, а неки од њих уопште нису коришћени.
10:31 26.03.2023
Председавајући кримског парламента Владимир Константинов сматра да један од услова за завршетак војне операције у Украјини треба да буде прелазак Одесе под контролу Русије.
Одеса обавезно треба да буде под нашом контролом: да има руски или неутрални статус. Главно је да се налази под контролом“, рекао је Константинов за Спутњик.
09:26 26.03.2023
Припадници полиције открили су скровиште са аутоматима „калашњиков“ на периферији села Челбурда у Херсонској области, саопштила је регионална Главна управа Министарства унутрашњих послова.
08:28 26.03.2023
Руска војска уништила је пет украјинских диверзантско-извиђачких група у купјанском правцу, саопштио је шеф прес-центра групе снага „Запад“ Сергеј Зибински.
Према његовим речима, руски артиљерци уништили су и два самоходна топа „Краб“ пољске производње, хаубицу Д-20 и једну минобацачку посаду.
08:09 26.03.2023
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Харковској, Полтавској и Дњепропетровској области Украјине, као и у делу Запорошке области под контролом Кијева, следи из онлајн мапе украјинског Министарства за дигиталне трансформације.
08:06 26.03.2023
Саветник шефа кабинета председника Украјине Михаил Подољак позвао је Европу да појача санкције Русији као одговор на одлуку о размештању тактичког нуклеарног оружја у Белорусији.
Подољак је такође позвао на повећање испорука наоружања Украјини за контраофанзиву, пошто Кијеву недостају „гранате калибра 155 милиметара, тенкови и тактичка муниција“.
07:20 26.03.2023
Руске снаге у потпуности су преузеле контролу над погонима Артјомовске фабрике за прераду метала (АЗОМ) у Артјомовску (Бахмут), коју је украјински председник Владимир Зеленски посетио у децембру.
Дописник Спутњика посетио је један од погона предузећа и уверио се да је цела територија АЗОМ-а под контролом бораца групе „Вагнер“. Према речима бораца који су освојили постројење, у фабрици је било неколико склоништа од ваздушних напада, у које се могло склонити за време артиљеријских гранатирања и ваздушних удара, али је за украјинске трупе појава руских снага била потпуно неочекивана.
Током битке, „вагнеровци“ је заробљено осам украјинских војника, док је 16 убијено, међу којима и један официр, рекао је један од бораца.
Фабрику АЗОМ је у децембру 2022. посетио председник Украјине Владимир Зеленски и тамо доделио одликовања украјинским војницима.
07:19 26.03.2023
Руски војници су у краснолиманском правцу уништили украјинску беспилотну летелицуФурија“ и потиснули артиљеријске јединице непријатеља, изјавио је за Спутњик начелник прес центра групе снага „Центар“ Александар Савчук.
„Осим тога, током контрабатеријске борбе извиђачка средства групе ‘Центар’ открила су артиљеријске јединице непријатеља“, рекао је он и додао да су у борбама сви циљеви погођени.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала