- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кинези откривају: Зашто се лидери ЕУ масовно спремају у Пекинг

© AP Photo / Jason LeeЕмануел Макрон и Си Ђинпинг на свечаној церемонији у Пекингу
Емануел Макрон и Си Ђинпинг на свечаној церемонији у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2023
Пратите нас
Велики број лидера земаља ЕУ најавио је да ће у скорије време путовати у Кину. Тако је шпански премијер Педро Санчез саопштио да ће посетити Пекинг следеће недеље, а медији су најавили и доласке и француског председника Емануела Макрона и председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен.
Шпански премијер Педро Санчез рекао је новинарима у Бриселу, на Самиту ЕУ, да жели из прве руке да сазна каква је позиција Кине у вези са миром у Украјини“, а његову посету потврдио је и министар Феликс Болањос, који је за шпански радио Кадена Сер додао и да „Кина има кључну улогу у посредовању“.
Шпанија преузима председавање ЕУ у јулу.

Макрон, Санчез, Лејен и Борељ иду у Пекинг

На питање да прокоментарише најаве посете шпанског премијера, портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин рекао је да „Кина и Шпанија уживају у одрживом, здравом и стабилном развоју односа“, те да лидери земаља „одржавају добру комуникацију“.
У исто време, „Политико“ је известио да ће француски председник Емануел Макрон и председница Европске комисије Урсула фон дер Лејен заједно посетити Кину у априлу. И шеф ЕУ дипломатије Ђозеп Борељ наговестио је да ће ускоро у Пекинг, али да датум тек треба да буде одређен.
Кинески државни медиј „Глобал тајмс“ наводи да иза најаве великог броја посета европских званичника стоји то што је „кинески модел решавања интернационалних спорова, као промотера мира, за разлику од САД, које доливају уље на ватру, добио широко међународно признање“. Како се додаје, то показује и „европску нестрпљивост за почетак мировних преговора за украјинску кризу, која дубоко узнемирава континент“.

Потреба ЕУ за развој односа

„Глобал тајмс“ наводи како експерти верују да је развој односа Кине и ЕУ „објективна и реалистична неопходност“.
„Глобална економија, после пандемије, остаје трома, а у таквим условима Европа схвата да раздвајање које сугеришу САД има негативан утицај на њу“, рекао је Жао Жијан, директор Центра за европске студије при Шангајском универзитету за међународне студије.
Због тога постоји велика потреба да ЕУ развија билатералне трговинске и економске везе са Кином, додаје Жао и објашњава да нема сумње како актуелна украјинска криза има значајан утицај на Европу.

Европа је платила велику цену, Кина предлаже мир

„Глобал тајмс“ подсећа да је у фебруару Кина објавила документ са 12 тачака, са називом „Кинеска позиција за политичко решавање украјинске кризе“ и позвала на прекид непријатељстава, наставак мировних разговора, укидање једностраних санкција и напуштање менталитета Хладног рата.
Кинески медиј наводи да је тај документ привукао међународну пажњу и признање.
„Како је Европа платила велику цену руско-украјинског конфликта, сада и мејнстрим гласови у Европи препознају потребу за стратешком аутономијом, те желе да промовишу мир и преговоре како би нежељене ефекте кризе“, пише „Глобал тајмс“.
Кинески медиј подсећа и на позив луксембуршког премијера Хавијера Бетела током Самита ЕУ на ближу сарадњу са Кином.
„Кина је у јединственој позицији за промовисање мирног решења украјинске кризе. Европске земље знају да Кина не само да је способна, већ је показала и вољу да предложи решење за украјинску кризу. Оне сада желе да изразе европску позицију у вези са тим питањем“, рекао је Цуи Хонгжиан, директор одсека за Европу при Кинеском институту за међународне студије.
Кинески стручњаци наводе да је то шанса да Кина и Европа раде заједно, али да напредак зависи од будућих разговора.

САД се надају наставку сукоба

„Јасно је да ће САД утицати на кинеско-европске односе и сарадњу због своје дубоке умешаности у украјинску кризу“, упозорили су стручњаци.
Како додају, „САД ће наставити да користе механизме НАТО-а да задрже своју основну позицију у сукобу“.
САД се надају да ће се сукоб наставити, јер верују да од њега могу извући значајне користи. САД не желе да виде како Кина игра позитивну улогу у сукобу између Русије и Украјине, посебно као промотер мира, градећи другачији приступ решавању међународних спорова од америчког модела“, рекао је Жао.
Посета кинеског председника Си Ђинпинга Москви била је тема емисије главне уреднице Спутњика Србија Љубинке Милинчић
Моксовски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
РУСИЈА
Путин: Кинески план може бити основ за решавање украјинске кризе; Си: Увек на правој страни историје
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала