- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски дипломата: Москва на западне санкције реагује одмерено и адекватно

© Sputnik / Наталья СеливерстоваЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2023
Пратите нас
Москва на санкције Запада реагује одмерно и адекватно, фокусирајући се на удаљавање од долара и замену увоза, изјавио је за Спутњик директор Одељења за економску сарадњу Министарства спољних послова Русије Дмитриј Биричевски.
„Русија реагује на санкције Запада одмерно и адекватно, руководећи се принципима ‘не штети себи’ и ‘седам пута мери’. Када развијамо реципрочне мере, фокусирамо се на заштиту својих грађана и домаћег бизниса, одржавање стабилности националне економије и њеног финансијског система. Акценат се ставља на удаљавање од долара, замену увоза и јачање технолошке независности“, објаснио је Биричевски.
Он је додао да се наставља прилагођавање спољним изазовима и интензивирају програми развоја перспективних и конкурентних грана индустрије.
„Ова политика показала је своју ефикасност у смислу подршке привреди у тешким временима – то примећују и препознају и наши пријатељи и противници“, оценио је он.
Према његовим речима, Русија не искључује варијанте одговора на западне санкције, али покушава да избегне крајње мере.
Заставе Русије и Кине - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2023
РУСИЈА
Немачки медији: Москва побеђује санкције уз помоћ Кине
„Због тога не бих да говорим о сценаријима економске, прехрамбене и енергетске ‘апокалипсе’ до које би распиривање санкција могло довести. Будимо умерени оптимисти и надајмо се да ће ипак превладати здрав разум и да ће непријатељске западне елите коначно добити идеју о бескорисности и штетности санкционог сукоба са Русијом“, нагласио је дипломата.
Након почетка специјалне војне операције Русије у Украјини, западне земље су увеле низ санкција Русији, укључујући замрзавање имовине у вредности од 21,5 милијарди евра које припадају физичким лицима и организацијама. Лидери ЕУ су прошлог октобра наложили Европској комисији да припреми предлоге за коришћење замрзнутих средстава за финансирање обнове Украјине. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да ће усвајање оваквих одлука бити још један корак у кршењу свих правила и норми међународног права. Према његовим речима, Москва ће „тражити начине да се бори против тога“.

О чланству у СТО

Бирчевски је додао да Русија не намерава да излази из Светске трговинске организације (СТО) без обзира на покушаје неких земаља да је одатле истисну.
„Разматрамо све опције за наше учешће у мултилатералној трговини, анализирајући равнотежу користи и трошкова пуноправног чланства у СТО. При томе полазимо од чињенице да постоје разлози да останемо у организацији као пуноправни члан у циљу одржавања стабилних веза са земљама у развоју које су спремне да наставе сарадњу на равноправној основи и уз обострано уважавање интереса“, рекао је дипломата.
Према његовим речима, данас се „непријатељске земље“ удружују и покушавају да ставе тачку на чланство Русије у СТО. Под таквим условима, самосталан излазак из организације западњаци би схватили као доказ ефикасности антируске политике и наставили да је заоштравају.
Он је додао да СТО представља глобалну платформу без преседана, на чијој основи Русија гради трговинске и економске односе са земљама које против ње не предузимају непријатељске кораке.
„Посебну пажњу посвећујемо сарадњи са партнерима и истомишљеницима из Азије, Блиског истока, Африке и Латинске Америке – земљама такозване ‘светске већине’. Сарадња са њима постаје све активнија и разноврснија“, оценио је Биричевски.
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2023
РУСИЈА
Бајден запретио: Увешћемо Русији санкције „историјских размера“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала