- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Дан Д“ за Кијевско-печерску лавру: Хоће ли Кијев применити силу против монаха

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаМонаси УПЦ
Монаси УПЦ - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2023
Пратите нас
У среду, 29. марта наступа „дан Д“ за Кијевско-печерску лавру – по налогу кијевских власти монаси би требало да напусте храмове. Иако су они поручили да не намеравају да се иселе, експерти се слажу да је врло вероватно да ће доћи до насилних акција против монаха.
Говорећи о могућем развоју догађаја, председник Института за веру и политику Антон Игнатенко изјавио је да је врло могуће да дође до насилног исељења монаха.

„Сутра ће, највероватније, почети исељење монаха УПЦ из Кијевске лавре под рефлекторима камера одабраних локалних ТВ канала. Почеће покушајем државних службеника да изврше попис драгоцености. Можда ће се догодити или ће бити испровоциран напад монаха на њих (из редова убачених елемената) након чега ће се умешати полиција и Служба безбедности Украјине. Иначе, неки од монаха сутра неће бити тамо – то су они који су се унапред договорили да пређу у 'Православну цркву Украјине' и сутра ће ући у лавру са Епифанијем (поглаваром расколничке цркве)“, рекао је експерт за Спутњик.

Како објашњава, развој догађаја говори о томе да је све у вези лавре разрађена, комплексна операција Службе безбедности Украјине, те да је сама одлука о исељењу монаха донета најкасније у новембру 2022. године.
Сличног је мишљења и професор катедре за теологију Московског државног лингвистичког универзитета, експерт за верска питања Роман Силантјев који претпоставља да ће монаси бити истерани из Кијевско-печерске лавре након истека ултиматума, то јесте 29. марта.
„Сутра ће их сигурно истерати“, рекао је Силантјев за Спутњик, истакавши да је тешко предвидети даљи развој догађаја.
Са друге стране, заменик директора Института Европе Руске академије наука Роман Лункин сматра да кијевске власти из страха ипак неће ићи до краја по питању протеривања монаха иако, по његовом мишљењу, сутрашњи дан неће проћи без „нереда и хапшења“.
По његовом мишљењу, још ће им бити теже да одузму Почајевску лавру у чију ће одбрану стати све локално становништво.
„Западни политичари и активисти за људска права ћуте како не би уништили слику о Зеленском као о хероју, али у извештају УН већ се говори о угњетавању највеће цркве у земљи. Министар културе Украјине наговештава да монаси Кијевско-печерске лавре могу тамо да остану, али само ако пређу у 'Православну цркву Украјине' што личи на игре средњовековних самовољних кнежева, а не на правну европску државу из 21. века. Пошто је политика стварања сопствене мале антимосковске цркве у виду 'Православне цркве Украјине' нелегална и нелогична, канцеларија Зеленског неће успети да је спроведе. Зеленски ће, испуњавајући обећање које је највероватније дато Американцима и Константинопољу, ојачати 'Православну цркву Украјине' и Епифанија, али ће добити жариште сукоба у лаври са две зараћене групе монаха“, рекао је за Спутњик Лункин.
Национални историјски споменик „Кијевско-печерска лавра“ наложио је монасима канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) да напусте манастир до 29. марта. Како је саопштено, од овог датума престаје да важи уговор о закупу закључен 2013. године, па монаси морају да напусте све просторије које су им предате.
Намесник манастира митрополит Павел (Лебед) у видео-обраћању украјинском председнику Владимиру Зеленском поручио је да монаси одбијају да се иселе. Митрополит запорошко-мелитопољски Лука објавио је штрајк глађу поводом прогона монаха из Лавре.
Патријарх московски и целе Русије Кирил изјавио да је налог власти монасима да напусте лавру „монструозан чин“. И папа Фрања је изразио забринутост због ситуације са Кијевско-печерском лавром, те је позвао „стране које су укључене у рат да поштују света места“. Подршку Украјинској православној цркви изразио је и патријарх аниохијски и целог Истока Јован X, док је католикос-патријарх целе Грузије Илија II упутио писмо цариградском патријарху Вартоломеју у којем га је замолио да „помогне у ублажавању тензија“ у циљу „стварања услова за миран суживот цркава и међусобног зближавања“. Синод Белоруске православне цркве позвао је светску заједницу да активно стане у заштиту канонског православља у Украјини, а против прогона УПЦ и Кијевско-печерске лавре су и друге православне цркве, укључујући СПЦ.
Кијевско-Печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2023
РУСИЈА
Последња литургија у Кијевској лаври, митрополит најавио штрајк глађу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала