- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Биљка „бесмртност“: Руски научници открили састојак који може да успори старење

© iStock.com / Anna SoloveiЦветки пижмы обыкновенной
Цветки пижмы обыкновенной - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2023
Пратите нас
Научници са Балтичког федералног универзитета „Имануел Кант“ открили су нова корисна својства биљке Tanacetum vulgare (вратић) међу којима су смањење учесталости мутација ћелија, побољшање апсорпције кисеоника, антиоксидативно, антимикробно и кардиопротективно дејство. Резултати студије објављени су у часопису „Фармасиутикс“.
Назив биљке Tanacetum vulgare L. (вратић) потиче од грчке речи athanasia – „бесмртност“. Вратић се често користи као састојак у балзамима, козметици, бојама, инсектицидима или природним конзервансима. Биљка расте у Русији, Северној Кореји, Јапану, Северној Европи, Кини и Северној Америци.
Како наводе научници, у зависности од места раста мења се и садржај микроелемената у биљци. На пример, етерично уље вратића из балтичког региона има разноврстан састав – садржи 15 различитих компоненти.
За потребе истраживања научници су сакупљали вратић у Калињинградској области, затим су га сушили у природним условима и извршили екстракцију. За одређивање корисних супстанци коришћена је метода течне хроматографије након чега су у лабораторијским условима процењена њихова својства.

Како се показало, биолошки активне супстанце из вратића могу утицати на мутагене ћелије, помоћи у смањењу хипоксије ћелија, а такође испољавају опште антиоксидативне, антимикробне и кардиопротективне ефекте.

Према речима научника, то значи да се вратић може користити за прављење нових геропротективних производа (оних који имају ефекат подмлађивања) који су предвиђени за одржавање виталности и дуг живот.
„Сматрамо да је вратић перспективна биљка када је реч о производима за подмлађивање захваљујући откривеним корисним својствима које поседује“, рекао је руководилац лабораторије за микробиологију и биотехнологију универзитета Станислав Сухих.
Резултати студије ће омогућити производњу конкретних производа на бази биљке вратић за прехрамбену, козметичку и друге индустрије. Поред тога, стручњаци са Балтичког федералног универзитета планирају да проучавају Tanacetum vulgare L. из других региона како би открили да ли и оне имају иста својства као и балтички вратић.
Јело од рибе - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2022
РУСИЈА
Руска докторка објашњава који производи могу побољшати сан
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала