- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Игуман Кијевско-печерске лавре: Не напуштамо манастир док на суду не разрешимо ствар

© Wikipedia / i.Parfeniy - ParfeniyКијевско-печерска лавра
Кијевско-печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2023
Пратите нас
Игуман Кијевско-печерске лавре, митрополит Павел изјавио је да монаси неће напустити манастир док се на саду не разреши случај у вези са уговором о закупу.
„Закон је на нашој страни. Остајемо у лаври док се не заврши судски процес. Имамо дугорочни уговор који се не сме раскинути у ратно време“, рекао је он за лист „Украјинска правда“.
Медији су раније данас пренели да ће УПЦ на суду оспорити одлуку о раскидању уговора о закупу и да је тужба већ поднета.
Истовремено, руководилац синодалног информационо-просветитељског одсека канонске УПЦ владика Климент је за портал "Страна.уа" истакао да нема правних основа за исељење монаха.
"Ниједног документа који би нас обавезивао да напустимо манастир - нема. Постоје документи о томе да се 29. марта наводно завршава уговор али сви правни односи, ако постоје нека спорна питања, решавају се на суду", рекао је он.
Подсетимо, Национални историјски споменик „Кијевско-печерска лавра“ наложио је монасима канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) да напусте манастир до 29. марта. Како је саопштено, од овог датума престаје да важи уговор о закупу закључен 2013. године, па монаси морају да напусте све просторије које су им предате.
Патријарх московски и целе Русије Кирил изјавио да је налог власти монасима да напусте лавру „монструозан чин“. И папа Фрања је изразио забринутост због ситуације са Кијевско-печерском лавром, те је позвао „стране које су укључене у рат да поштују света места“.
На хиљаде верника јутрос је дошло у манастир на литургију из целе земље.
О овој теми било је речи у емисији "Свет са Спутњиком":
Анкета
Ко је прави организатор напада на канонску Украјинску православни цркву?
Кијевско-Печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
РУСИЈА
Игуман Кијевске лавре: Ми смо други Јерусалим - од Украјине почиње апокалипса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала