- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Не забрани УПЦ, монаси позвали Зеленског да поштује законе

© Wikipedia / i.Parfeniy - ParfeniyКијевско-печерска лавра
Кијевско-печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2023
Пратите нас
Монаси Ровненске епархије канонске Украјинске православне цркве апеловали су на украјинског председника Владимира Зеленског да поштује законе земље и заузели су се за заштиту Кијевско-печерксе и Почајевске лавре.
„Као да су нас пребацили у совјетску прошлост. Видимо како желе да затворе манастире, прогоне монахе, извргавају руглу наше свештенство и вернике. Нас, грађане Украјине, лишавају права и слободе да исповедамо своју веру. Обраћамо се вама, позивамо вас да будете мудри, поштујете законе државе који важе за све без изузетка: и за вас који сте на власти и за нас, обичан народ“, наводи се у видео-обраћању.
Монаси су поручили да дижу глас у заштиту игумана и братства Кијевско-печерске и Почајевске лавре.
„Не – заузимању наших храмова, не нацртима закона којима се забрањује УПЦ, не затварању лаври, прогону монаха из Кијевско-печерске лавре“, истиче се у поруци.
Подсетимо, почетком јануара 2023. украјинске власти су одузеле Трапезну цркву канонској Украјинској православној цркви, као и Успенски сабор – главни храм лавре и дозволиле представницима расколничке Православне цркве Украјине да у њима служе литургије. Након тога је национални резерват „Кијевско-печерска лавра“ наложио монасима УПЦ да до 29. марта напусте зграде лавре. Министар културе Украјине Александар Ткаченко изјавио је да монаси канонске УПЦ могу да остану у лаври ако пређу у расколничку Православну цркву Украјине (ПЦУ).
Значај Кијевско-печерске лавре за православни свет био је једна од тема ауторске емисије Љубинке Милинчић „Мој поглед на Русију“:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала