- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Изненадна навала европских лидера на Пекинг: Како се избавити из америчких окова

© AP Photo / Florence LoЕмануел Макрон и Си Ђинпинг
Емануел Макрон и Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2023
Пратите нас
У позадини навале лидера Европске уније на одлазак на ноге кинеском председнику Си Ђинпингу је драматична економска слика ЕУ која се копрца и тражи начин да изађе из окова. Њих јој је наметнуло слепо послушништво према Америци од како је кренула украјинска криза.
У то је уверен некадашњи дописник из Пекинга, Милорад Денда, добар познавалац Кине која ће у наредном периоду бити важно одредиште за поприличан број лидера ЕУ.

Лидери ЕУ у Пекингу као на траци

Већ у петак ће се у Пекингу обрести премијер Шпаније Педро Санчез, почетком априла на разговор са Сијем одлази француски председник Емануел Макрон заједно са шефицом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен. Посета италијанске премијерке Ђорђе Мелони кинеској престоници најављена је за мај, а у међувремену би у Пекингу требало да буде и шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.
На питање, да ли ове посете другој економији света види са фокусом на економију или на политику, односно на украјинску кризу, Денда за Спутњик каже да је једно од другог неодвојиво јер је управо украјинска криза допринела великим економским проблемима Европске уније.
Он сматра да посете ЕУ лидера Пекингу имају везе са планетарно значајном посетом кинеског председника Сија Москви и разговорима са руским председником Владимиром Путином.

Пред великим дилемама

„Али, требало би такође рећи да до ове, колоквијално речено, навале путовања у Пекинг, долази из неколико разлога и сви су подједнако важни. У овој наметнутој блоковској подели , коју диктира пре свега Вашингтон, Европа се налази пред веома тешким, стратешким, безбедносним дилемама. У тако подељеном свету издваја се Кина као место одакле ипак могу да потекну неке иницијативе које ће доприносити превазилажењу тих подела“, оцена је нашег саговорника.
Он напомиње да се Кина свету показала као значајан мировни посредник и преговарач који је довео до помирења и успостављања дипломатских односа између Ирана и Саудијске Арабије, што је до јуче мало ко могао да замисли.
„Кина се на светској сцени све више види као важан глобални играч према коме не могу да се држе затворене очи него се морају тражити путеви да се из овог подељеног света изађе са што мањим последицама. У том светлу треба сагледавати и то што сада у Пекинг долазе из Европске уније“, истиче добар познавалац Кине.

Брисел без одговора

По његовом мишљењу, та серија посета која ће уследити, на коју кинески коментатори гледају као на кинеско-европску сарадњу, постаје и неопходност и објективни реализам.
Денда напомиње да ЕУ још нема потпун и јединствен одговор на велике стратешке, безбедносне, економске, политичке и геостратешке дилема што је потврдио и њен управо одржани самит.
Оно што је, међутим, јасно је да рат у Украјини највише штети Европи и ЕУ, а да Американци не охрабрују никакве мировне преговоре, већ напротив , инсистирају на продужењу рата. Зато је, по његовој оцени, Пекинг место и адреса где европски лидери могу да разговарају о могућностима заједничког деловања.
У прилог томе он подсећа на констатацију једног од лидера на самиту ЕУ - „Не смемо да изгубимо Кину“. Тиме су, како каже, најсажетије изражене дилеме и бојазни које се данас осећају у ЕУ.

Велики економски интерес Европе

Кина је већ неколико година највећи спољнотрговински партнер ЕУ и њен највећи инвеститор, али и велико тржиште за европске производе.
„Не треба сметнути са ума да иза ових европских иницијатива стоје велики економски интереси Европе. Управо Америка настоји да на такозвано одвајање од Кине примора европске земље да смањују сарадњу са Кином да прекидају производне ланце који тамо постоје“, каже наш саговорник. А то је, како додаје, у функцији америчког притиска на Кину коју Вашингтон покушава да спречи да преузме примат највеће економске светске силе.
Он истиче да је основно питање могу ли Американци да дозволе себи мешање у односе ЕУ и Кине као што су то чинили са ЕУ и Русијом, због чега је Европа највише платила цену антируских санкција.
У Кини су, како подсећа, у току два важна међународна економска скупа . Развојни форум 2023. окупио је више од 500 представника привреде, политике, академских кругова из целог света.
Ту су и представници неких од највећих америчких и европских компанија, какве су „Епл“, „Проктер и Гембл“ , „Фајзер“, БМВ… стављајући до знања да они имају економски интерес за даљим наставком сарадње у Кини.
Наш саговорник уз то подсећа на најновије процене међународних институција да ће кинески БДП са растом од пет одсто ове године чинити трећину глобалног.

И велика битка

Да се поново јављају позиви на такозвану стратешку аутономију ЕУ чији је главни протагониста Француска указује и најновија вест да су Кинези куповину утечњеног природног гаса француској компанији „Тотал енерџи“ платили јуанима. Та вест је названа историјском трансакцијом јер је прва таква у гасном бизнису, али Денда каже да су то тек сигнали, али не и преовлађујући гласови у ЕУ.
„Одговор Вашингтона на ово што се помаља као могућност обнављања иницијатива за развој сарадње ЕУ и Пекинга показаће се, како кажу у Пекингу, веома скоро. ЕУ је у опасности да изгуби и велико кинеско тржиште. Ово јесте велика битка и подељеност на самиту ЕУ само осликава дубоку драму у којој се ЕУ данас налази“, истиче Денда.

Може ли Европа из загрљаја САД

На питање има ли уопште ЕУ снаге да се ослободи тог америчког загрљаја који је дави, он каже да ћемо то да видимо наредних месеци.
„То је једна од главних дилема овог времена, овог геополитичког европског и светског тренутка. Према песимистичнијим проценама, ЕУ се дели по разним шавовима , концепцијама, разним степенима привржености америчком атлантизму и може се очекивати даље ширење кризе у Европи. Стога су ове иницијативе према Пекингу веома значајне за ЕУ“, сматра Денда.
Он сматра да не треба наседати на западни наратив да европски лидери иду у Кину да би је приморали да притисне Русију да обустави рат.
Емануел Макрон и Си Ђинпинг на свечаној церемонији у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2023
СВЕТ
Кинези откривају: Зашто се лидери ЕУ масовно спремају у Пекинг
Обележавање Дана државности Кине - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2023
СВЕТ
„Нека нам је Бог у помоћи“: Америка жели да посвађа Европу и Кину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала