- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Раде Шербеџија и „Западни колодвор“ отворили Дисово пролеће

Пратите нас
Музичко-поетским програмом под називом „Ето пјесма” глумац Раде Шербеџија уз пратњу бенда „Западни колодвор” у пуној сали чачанске библиотеке „Владислав Петковић Дис”, отворио је 60. Дисово пролеће.
Шербеџија је честитао Чачанима титулу прве Националне престонице културе и рекао да наступ на отварању Дисовог пролећа за њега представља „посебну част и свечаност, јер воистину, Владислав Петковић Дис је за њега један од најдражих српских песника”.
Славни глумац је претходно на конференцији за новинаре истакао да у град Чачак није долазио много пута и да је након одбијања градских власти да један од тргова у Чачку понесе име глумице Соње Савић одлучио да никада више и неће у њега доћи.
Позив на отварање Дисовог пролећа га је ипак навео да од те намере одустане.

Литература, фудбал па глума

Његов интерес за литературу је, како је навео, велики пошто је упоредо са позоришном академијом у Загребу студирао и компаративну књижевност.
„Можда је то моја највећа страст од свих мојих талената и то овим редом: литература, ногомет па глума“, истакао је Шербеџија.
Он је мишљења, пренео је Танјуг, да је Владислав Петковић Дис највећи песник српске модерне:
„Дражи ми је од свих прослављених песника тог времена и Дучића и Ракића и свих осталих. Мислим да господин Скерлић није имао право у опасном нападу на њега као младог књижевника. Он је преживео све то, иако га је пратио глас да је боем и пијанац, али све то је била чаршија“, рекао је признати глумац.

Соња Савић – најдивнија душа на свету

Шербеџија се присетио да је сваки пут у Чачку осетио љубав према том граду:
„Најпре због мојих савременика који су ми били драги. То су Пуриша Ђорђевић, Миша Радивојевић са којима сам снимао филмове, затим Бора Чорба и све оно што Чачак има у мојој савремености. Када сам дошао да направим концерт са Ливијом Розином, био сам изненеађен невероватном позитивном енергијом младих људи који су разумели музику на посебан начин“.
Шербеџија је признао да га је потресло када је предлог да један од тргова понесе име глумице Соње Савић одбијен, због тога што је била уживалац опијата.
Када је добио позив за отварање Дисовог пролећа, решио је, како је објаснио, да ипак дођеу Чачак, одржи концерт и обрати се медијима, политичарима и свим значајним људима и замоли их да не дозволе да провинцијски дух, кога увек има у сваком граду, надвлада позитивну енергију града, коју је осетио на својим наступима.
„Замислите колико би тргова, улица или кућа у свету требало бити срушено због највећих сликара на свету, уметника, писаца, песника, певача, филмских глумаца који су имали та искуства. То је приватна ствар човека. Оно што остаје од човека је његов живот, оно чиме је заслужио да га људи гледају као уметника, да га поштују и воле“, нагласио је Шербеџија.
Он је рекао да је Соња Савић била једна од најдивнијих душа на свету, најчистија и најчаснија, као суза:
„Соња није била алкохоличар, као ја на пример. Она је била нежност сама, а да не говорим о њеној бриљантној интелигенцији и таленту“.
Дисово пролеће је симбол културног живота Чачка и у 60 година постојања те манифестације, Дисову награду понели су многи великани српске и југословенске књижевности, међу којима су Васко Попа, Десанка Максимовић, Оскар Давичо, Милош Црњански, Драган Колунџија, Милован Данојлић.
Спектаклом „Све боје слободе“ Чачак је синоћ и званично постао прва национална престоница културе за 2023. годину - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
КУЛТУРА
Чачак национална престоница културе: Oд Степе Степановића до Боре Ђорђевића
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала