- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Српска Црква на правој страни историје: Језиви напад на светиње – почетак краја Зеленског

© Tanjug / RADE PRELICХрам Светог Саве на Врачару
Храм Светог Саве на Врачару - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2023
Пратите нас
Свирепи прогони свештенства Украјинске православне цркве могу се упоредити само са мученичким прогоном верника у првим вековима хришћанства. Слике насиља из светиња које обилазе планету тест су за цивилизовани свет и ко буде ћутао на њих, доказаће да подржава насиље над свештеницима и верницима.
Овим речима Јован Јањић, правник и публициста поздравља писмо патријарха српског Порфирија и Синода СПЦ којим се даје подршка канонској Украјинској паравославној цркви и осуђује државни терор над светињама и свештенством.
Украјинска православна црква једина је канонска православна црква на тлу Украјине која је призната од читаве православне Васељене. Прогони ње и њених верника кулминирали су насилним отимањем и предавањем храмова у руке расколника из Православне цркве Украјине. Изгон двеста педесет монаха и више стотина професора и студената теологије из Кијевско-печерске лавре – вековног духовног изворишта прокоментарисао је и патријарх српски господин Порфирије.
© Tanjug / JADRANKA ILIĆПатријарх Порфирије
Патријарх Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2023
Патријарх Порфирије
Јован Јањић, писац и правник, верује да је ово и овакво саопштење, уз СПЦ, могла потписати било која православна црква:
Овакво саопштење одражава, у суштини, уједињен став читаве Васељенске правосавне цркве. Из велике православне породице издваја се једино цариградски патријарх који је неканонским уплитањем и инструисан политичким циљевима Запада, учинио нешто катастрофално и са црквеног становишта недопустиво када је НВО организацију Православну цркву Украјине признао као легитимну, рекао је Јањић за Спутњик.

Прогон какав није забележен

Режим у Украјини, истиче наш саговорник, на свиреп начин и најокрутније, као што се радило у временима најцрњег гоњења Цркве у првим вековима хришћанства данас поступа, а неретко и горе, према канонској Украјинској православној цркви.
У историји цивилизације није забележен прогон какав данас режим Украјине спроводи, каже нам Јањић.
Потез Српске православне цркве да свој став јасно и недвосмислено изрази не треба да чуди с обзиром да је и сама била жртва прогона у региону.
© Фото : Youtube/митрополит Антоний Паканич/PrintscreenМитрополит Јоаникије са делегацијом Украјинске православне цркве Московске патријаршије у Подгорици
Митрополит Јоаникије са делегацијом Украјинске православне цркве Московске патријаршије у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2023
Митрополит Јоаникије са делегацијом Украјинске православне цркве Московске патријаршије у Подгорици
Систематски прогон православаца у Црној Гори кулминирао је покушајем отимања цркава и манастира старих више стотина година и њиховом додељивању невладиној организацији ЦПЦ предвођеном Мирашом Дедеићем који је пре председавања удружењем које назива црквом трајно рашчињен и избачен из СПЦ.

Почетак краја Зеленског

Јањић сматра и да ће одлука државног руководства Украјине да митрополита Онуфрија, монашко братство и духовну академију протера из Лавре означити и почетак краја владавине Зеленског. Он тврди да у историји није било случајева који би показали некога ко побеђује Цркву Христову, нити су је „врата пакла надвладала“.
© Sputnik / StringerМитрополит кијевски и целе Украјине Онуфрије током литије у Кијеву
Митрополит кијевски и целе Украјине Онуфрије током литије у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2023
Митрополит кијевски и целе Украјине Онуфрије током литије у Кијеву
Онај који је посегао за уништавањем цркве, односно, црквене организације на подручју Украјине, може само доживети пораз, а то би се могло означити и као почетак краја једног бескрупулозног режима који пропагира нацизам, а угрожава основна људска права и слободе.
Овим потезом украјинска власт се не обрачунава само са црквом, већ и са сопственим народом чија основна права и слободе крши. Апсолутна већина грађана Украјине припада канонској Украјинској православној цркви, коју Зеленски тежи да уништи.
Нажалост, овим ће чином само уследити нова страдања народа и цркве на подручју Украјине, а одговорност за њих ће бити на онима који су предузели овај неразумни чин. Ово што се дешава у Украјини тест је за цео цивилизовани свет, тест за сваког разумног човека. Онај ко прећути ово он доказује да се саглашава с тим суровим насиљем. Српска православна црква то није прећутала, закључује Јањић.
Кијевско-печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2023
РУСИЈА
Игуман Кијевско-печерске лавре: Не напуштамо манастир док на суду не разрешимо ствар
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала