- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ултиматум монасима истиче; На хиљаде верника слива се у Кијевско-печерску лавру из целе земље

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаУспенски сабор Кијевско-печерске лавре у Кијеву
Успенски сабор Кијевско-печерске лавре у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2023
Пратите нас
На хиљаде верника окупило се од раног јутра на молитви у Кијевско-печерској лаври коју, према одлуци власти у Кијеву, монаси канонске Украјинске православне цркве треба данас да напусте.
„Кијевско-печерска лавра у овом тренутку: од раног јутра на стотине верника Украјинске православне цркве окупило се на молитви“, наводи се у поруци УПЦ на Телеграму.
Верници долазе из читаве земље и ни у једном храму нема довољно места за све који желе да присуствују литургији.

Истовремено, медији преносе да ће УПЦ на суду оспорити одлуку о раскидању уговора о закупу и да је тужба већ поднета.

Старешина Кијевско-печерске лавре митрополит Павел рекао је да компромиса око лавре не може бити и да ће се братство борити до краја јер је закон на њиховој страни.
Како је додао, раскид уговора једнострано није могућ, већ је неопходна одлука суда.
Подсетимо, Национални историјски споменик „Кијевско-печерска лавра“ наложио је монасима канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) да напусте манастир до 29. марта. Како је саопштено, од овог датума престаје да важи уговор о закупу закључен 2013. године, па монаси морају да напусте све просторије које су им предате.
Намесник манастира митрополит Павел (Лебед) у видео-обраћању украјинском председнику Владимиру Зеленском поручио је да монаси одбијају да се иселе. Митрополит запорошко-мелитопољски Лука објавио је штрајк глађу поводом прогона монаха из Лавре.
Патријарх московски и целе Русије Кирил изјавио да је налог власти монасима да напусте лавру „монструозан чин“. И папа Фрања је изразио забринутост због ситуације са Кијевско-печерском лавром, те је позвао „стране које су укључене у рат да поштују света места“.
Подршку Украјинској православној цркви изразио је и патријарх антиохијски и целог Истока Јован X, док је католикос-патријарх целе Грузије Илија II упутио писмо цариградском патријарху Вартоломеју у којем га је замолио да „помогне у ублажавању тензија“ у циљу „стварања услова за миран суживот цркава и међусобног зближавања“.
Синод Белоруске православне цркве позвао је светску заједницу да активно стане у заштиту канонског православља у Украјини, а против прогона УПЦ и Кијевско-печерске лавре су и друге православне цркве, укључујући СПЦ.
О овој теми било је речи у емисији "Свет са Спутњиком":
Анкета
Ко је прави организатор напада на канонску Украјинску православни цркву?
Монаси УПЦ - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2023
РУСИЈА
„Дан Д“ за Кијевско-печерску лавру: Хоће ли Кијев применити силу против монаха
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала