- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Српски штопер који је једва избегао смрт враћа се фудбалу – по данском рецепту

© Фото: Скриншот/ЈутјубДрагиша Гудељ
Драгиша Гудељ - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2023
Пратите нас
Драгиша Гудељ (25), српски фудбалер, успешно је пребродио драматичну ситуацију коју је доживео на мечу шпанске Друге лиге између Кордобе и Феролa. Млађи брат српског репрезентативца, Немање, изгубио је свест током утакмице, а после пет дана хоспитализације донео је одлуку о наставку каријере.
Прем писању тамошњих медија одлучио је да жели да настави професионалну каријеру тако што ће му бити уграђен дефибрилатор. На поменутом мечу Гудељу су тахикардије изазвале срчани напад, а брза интервенција медицинске службе на терену спасила је живот фудбалеру.
Његов случај подсећа на оно што је на Европском првенству 2021. године доживео Данац Kристијан Ериксен.Везисти Манчестер јунајтеда је уграђен дефибрилатор и добио је дозволу да настави каријеру иако му је живот висио о концу.
Подсетимо, Гудељ се пробудио из несвести пре него што су га унели у амбулантна кола, а према речима директора медицинске службе Жозеа Бретонеса, провео је минуте у агонији. Ренимација је трајала 300 скунди.
Кардиореспираторни застој који је настао у телу Гудеља је за „обичне“ људе фаталан већ после три минута недостатка пулса, али је врхунска физичка припрема српског фудбалера омогућила особљу више времена за праву реакцију.
Медицинско особље је сјајно реаговало у критичним моментима, реанимација је била правовремена што је практично спасило живот српском фудбалеру јер статистика каже да око 95 посто особа које су имале изненадни срчани и дисајни застој не преживи до доласка стручне помоћи.
Момак рођен у Бреди (Холандија), син некадашњег фудбалера Партизана Небојше Гудеља и брат репрезентативца Србије Немање, наступа као дефанзивац, а у Кордоби је од јануара 2022. године.
*Погледајте најновију епизоду Спутњик спорта
Драгиша Гудељ - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2023
СПОРТ
Лекари открили детаље – Драгиша је у секундама избегао смрт
Фудбалска лопта - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2023
СПОРТ
Откривен узрок колапса српског фудбалера: „95 посто особа не преживи“
Фудбалска лопта - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2023
СПОРТ
Страшна сцена у Шпанији – српски фудбалер остао без свести на утакмици /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала