- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Не може се избрисати некаквом одлуком – навијачи ће заувек памтити фудбалску магију руских мајстора

© AFP 2023 / ANDREW YATESАндреј Аршавин, Арсенал
Андреј Аршавин, Арсенал - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2023
Пратите нас
Нови налет русофобије стигао је право из седишта Премијер лиге Енглеске. Тамо су одлучили да избиришу из историје све учинке руских фудбалера који су наступали за топ клубове.
Просто су из промотивног видеа изоставили прелепе голове, иако су дани када су Руси играли битну улогу у Премијер лиги остали далеко иза нас. Последња масовна селидба Руса у Енглеску догодила се после Европског првенства 2008. године када су богати Острвљани покуповали лидере ове селекције.
Жирков, Аршавин, Пављученко, Биљалетдинов који су блистали на Европском првенству у Аустрији и Швајцарској, као и Погребњак, увесељавали су и своје и енглеске навијаче головима и лепим потезима неколико сезона сваког викенда.
Аршавин, Погребњак и Пављученко су постали расни голгетери у Енглеској. Покер Арсеналовог нападача против Ливерпула на Енфилду и даље се препричава широм света као један од најспекаткуларнијих икада.
„Да ми нисте то рекли, не бих знао. Не занима ме, не погађа ми емоције“, кратко је поручио Аршавин.
У Мерсисајду, међутим, сигурно дуго памте тај кишни дан.
Роман Пављученко је у Теотенхему такође давао спектакуларне голове, док је Павел Погребњак био први Рус који је постигао погодак на дебију у Премијер лиги.
„У реду је, могу људи да потраже глове на интернету“, пркоментарисао је Погребњак.
Одлука Енглеза да не укључе руске голове у промотивни видео је сулуда и још један је покушај преправљања историје. Негирање достигнућа руских фудбалера личи на још један презиран чин који нема много смисла и идеје.
Са таквим жаром може се размишљати о ревизији резултата утакмица и турнира са учешћем руских фудбалера. Сигурно би навијачи Ливерпула радије заборавили Аршавинов покер 2009. Да, а могу се прегледати и резултати легендарне турнеје московског Динама у Великој Британији 1945. године. Што да не?
Сада се и најнезамисливији сценарији за испољавање русофобије брзо претварају у хитну агенду. И ретко ко је још увек изненађен овим.
*Погледајте најновију епизоду Спутњик спорта
Драгиша Гудељ - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2023
СПОРТ
Српски штопер који је једва избегао смрт враћа се фудбалу – по данском рецепту
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала