- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Изложба Виминацијума у Риму: Бисте 18 царева рођених на тлу Србије на чувеном Римском форуму

© Фото : Спутњику уступио Миомир КораћИзложба Виминацијума у Риму на чувеном Римском форуму
Изложба Виминацијума у Риму на чувеном Римском форуму - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2023
Пратите нас
Бисте 18 римских царева, макета Виминацијума, тродимезионани модели антрополошких типова људи из Виминацијума и копије златног накита биће изложени од 16. маја до 14. јула на чувеном Римском форуму, на изложби „Journey to the past – Itinerarium Romanum Serbiae - Viminacium“ Археолошког института и Археолошког парка Виминацијум.
„Идеја ове изложбе јесте да 18 римских царева рођених на простору данашње Србије уједине наслеђе провинција и укажу на њихов значај у хетерогеном римском царству“, каже Миомир Кораћ, идејни творац и иницијатор пројекта и изложбе „Itinerarium Romanum Serbiae“.
Он истиче да је куриозитет ове изложбе то што ће неки од предмета и скулптура везаних за 18 римских царева са нашег простора, понајвише Константина Великог, бити извучени из депоа и изложени од стране Археолошког парка Колосеум у најзначајнијем објекту античке римске државе – кући сената.
„Оваква симбиоза ће у самој поставци показати колико су јаке споне између центра и провинције, те колико је нарочито у периодима 3. и 4. века простор данашње Србије био значајан за целокупну римску државу“, каже Кораћ.
© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC Руководилац пројекта Виминацијум Миомир Кораћ
Руководилац пројекта Виминацијум Миомир Кораћ - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2023
Руководилац пројекта Виминацијум Миомир Кораћ

Путујућа изложба обишла 21 град

Идеја о овој путујућој изложби настала је 2010. године у Амбасади Републике Србије у Вашингтону, у оквиру манифестације „Passport DC Day“ која се одржава током маја када је отворено свих 176 амбасада.
Занимање које је тада америчка публика показала био је, према речима Кораћа, добар разлог да се изложба разради, припреми знатно већи број експоната и, што је најважније, да се продужи њено трајање и пружи прилика што већем броју људи да је посети.
Резултат је поставка са 18 бронзаних глава императора, монументалном макетомидеалном реконструкцијом града и легијског логора Виминацијума и копијама златног накита, која је до сада обишла 21 град на четири континента.
Гостовала је у Великој Британији (Лондон), Мађарској (Будимпешта – два пута), Малти (Ла Валета), Чешкој (Праг), у САД, (Њујорк – два пута, Вашингтон – два пута, Бостон, Чикаго, Сан Франциско, Лос Анђелес), Уругвају (Монтевидео), Аргентини (Буенос Ајрес), Парагвају (Асунсион), Бразилу (Бразилија), Чилеу (Сантјаго де Чиле), Перуу (Лима), Боливији (Ла Паз, Санта Круз) и Мароку (Мароко, Танджир). Сада стиже у Рим.
„Организација изложбе и њена поставка у простор Римског форума, за истраживаче Археолошког института, а нарочито археологе представља част, понос, али и не малу обавезу да се на најбољи начин представе у Риму, у срцу некадашње Римске империје“, наглашава Кораћ.
Биће организован и научни форум истраживача Археолошког института и истраживача Колосеума на тему значаја наслеђа 18 римских царева, као и културни форум о важности квалитетног управљања и презентације културног и музејског наслеђа у домену две институције. Стручњаци из Италије ће на овом форуму први пут у јавности говорити о конзервацији чувеног Константиновог славолука.
Оживљена прошлост, Домус перистил - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2022
СРБИЈА
„Ви имате оно што нема ни Рим“: Осамнаест царева из Виминацијума биће изложени у Колосеуму
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала