- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Калкулације – колико су Партизан и Звезда близу ТОП 8 фазе Евролиге?

© Sputnik / Лола ЂорђевићКошаркаш Партизана Кевин Пантер
Кошаркаш Партизана Кевин Пантер - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2023
Пратите нас
Велика гужва влада око осме позиције у Евролиги, а српски клубови Партизан и Црвена звезда имају шансе за плеј-оф на три кола пре краја. Зато се сада бавимо њиховим изгледима, односно калкулацијама које могу да одведу једне и(ли) друге у ТОП 8 фазу елитног такмичења.
Укратко - Партизан је близу, Звезди је потрбно чудо, али није немогуће.
За сада су сигурни путници само Олимпијакос, Реал Мадрид и Барселона.
Четврти је Монако са 20-11 и он је практично сигуран учесник плеј-офа, пети је Фенербахче са 18-13, шести Макаби са 18-13, Партизан је седми на скору 17-14, Басконија осма са 16-15, колико има и деветопласирани Жалгирис.
Следе Ефес са 15-16 и Црвена звезда и Олимпија са по 14-17.
У случају да су екипе на истом броју победа одлучује бољи међусобни скор у две утакмице које су одиграли током сезоне.
Партизан има бољи међусобни међусобни скор и од Жалгириса и од Басконије, али и од Анадолу Ефеса. Црвена звезда има бољи међусобни скор од Парног ваљка.
Партизан може до плеј-офа и са једном победом у последња три кола, али морају да му се погоде и остали резултати. Црно-бели у наредном колу чекају Реал, затим гостују Монаку, док ће у последњем колу дочекати отписани Панатинаикос.
Жалгирис код куће игра против Валенсије и Макабија и иде на ноге Бајерну, док ће Басконија угостити Фенербахче и Асвел, а гостоваће Олимпијакосу.
Са две победе у последња три кола Партизан је у плеј-офу. Са једном би чекао поразе Жалгириса и Басконије.
Партизан добро стоји и у случају потенцијалних троуглова или четвороуглова, у случају да три или четири екипе имају идентичан скор. Али, две победе ће екипи Жељка Обрадовића гарантовати миран сан.
Све испод тога - радиће дигитрон и гледаће се учинак других екипа.
Црвена звезда са друге стране победом над Валенсијом сачувала је какве-такве шансе, мада су оне највише теоријске.
Прво - Звезда мора да победи све утакмице до краја - Асвел у гостима, Олимпијакос и Фенербахче код куће, али и да се поред тога поклопе многи други резултати.
Од екипа које су испред ње, Звезда има позитиван међусобни скор са Партизаном, Анадолу Ефесом и са Валенсијом са којом је сада поравната. Али невоља је што само против Валенсије има две победе, а против свих осталих по једну. Има и против Жалгириса и Басконије, али је изгубила већом разликом него што је славила.
Звезда се нада потенцијалним круговима са више екипа у којима би испливала као седма или осма, али калкулација и потенцијалних кругова на три кола до краја је много.
Већ сада је јасно да Звезду само један круг који укључује и Партизан може да избаци испред црно-белих. То би био онај који укључује Валенсију, а он је најмање реалан. Сви остали, који би укључивали Басконију, Жалгирис или Ефес фаворизовали би Партизан.
Уз потребу за наставком победничке серије, екипи Душка Ивановића је потребно да Жалгирис и Басконија изгубе све утакмице до краја. Жалгирис би чак могао теоретски да оде даље и са свим поразима до краја, али би тада други резултати морали да се поклопе.
Дакле...
Партизан са једном победом из последње три утакмице узима дигитрон и гледа друге резултате (нада се поразима Басконије и Жалгириса), а са две победе сигурно иде у плеј-оф Евролиге.
Црвена звезда мора да победи све три утакмице до краја и да се нада да ће јој се остали резултати поклопити, ту пре свега мислимо на поразе Жалгириса и Басконије.
Погледајте емисију Спутњик спорт.
Лука Вилдоса - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2023
СПОРТ
Искрена исповест Звездиног Аргентинца – „Био сам тужан, свађао се са Душком и свима“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала