- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У Кијевско-печерској лаври у току служба, храм пун, верници спречавају комисију комплекса да уђе

© AP Photo / Andrew KravchenkoВерници у дворишту храма Кијевско-печерске лавре у Кијеву
Верници у дворишту храма Кијевско-печерске лавре у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2023
Пратите нас
Богослужење у Кијевско-печерској лаври одвија се као и обично, храм је пун народа, капије су отворене за пролаз ходочасника и аутомобила, саопштило је информативно-образовно одељење канонске Украјинске православне цркве (УПЦ).
У саопштењу на Телеграму се додаје да литургију служи митрополит Онуфрије, као и да су припадници полиције на рампама испред манастира.
Такође се наводи да су за парохијане отворене и крипте.
Пред лавру су стигли чланови комисије националног комплекса али их верници не пуштају да уђу, преноси „Страна.уа“.
„Верници их блокирају, они су окружили чланове комисије и не дозвољавају им да уђу у објекте које желе да провере“, наводи се у чланку уз напомени да се полиција за сада није мешала.
Адвокат манастира, протојереј Никита Чекман, у међувремену је саопштио да је Привредни суд Кијева узео на разматрање тужбу служитеља Кијевско-печерске лавре канонске УПЦ.
У тужби је указано на потребу да се Националном историјском споменику за време суђења забрани предузимање било каквих радњи које имају за циљ ометање деловања верске заједнице.
У четвртак је почела са радом комисија за пријем и предају имовине објеката које користи лавра.
Подсетимо, Национални историјски споменик „Кијевско-печерска лавра“ наложио је монасима канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) да напусте манастир до 29. марта. Како је саопштено, од овог датума престаје да важи уговор о закупу закључен 2013. године, па монаси морају да напусте све просторије које су им предате.
Синод УПЦ објавио је 23. марта позив највишим архијерејима, свештенству и парохијанима цркве са позивом да заштите њено право да се налази у Кијевско-печерској лаври.
О овој теми било је речи у емисији "Свет са Спутњиком":
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала