- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: То што се дешава око Кијевско-печерске лавре је злочин

© Фото : Спутњику уступила Јелена ОсиповаПоглед на Трапезни храм
Поглед на Трапезни храм - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2023
Пратите нас
Оно што се догађа око Кијевско-печерске лавре је самовлашће и злочин Кијева против сопственог народа, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

„Сада су се украјински неонацисти усмерили да одузму од Украјинске православне цркве не само Кијевско-печерску лавру, већ и другу по величини Почајевску. То је, наравно, самовлашће. Међутим, то се дешава уз подршку САД и Константинопоља. Такве акције све више вуку Украјину, у најгорем смислу те речи, у средњи век. Оно, за које се касније католичка црква извинила, покајала и молила за опроштај. Све то што се сада догађа је невероватно, срамотно, јер то санкционишу људи којима је народ делегирао право да управљају земљом за добробит земље и народа“, рекла је Захарова.

„Оно што сада видимо да се догађа је злочин кијевског режима пред собственим народом. То што је кијевски режим на челу са Зеленским урадио према украјинским грађанима, по мом мишљењу је најстрашнији злочин, јер су му људи веровали и дали глас, делегирали му пуномоћје, а можемо и једноставније рећи – дали су му могућност да уместо њих решава њихову судбину. Нема ништа страшније ни у погледу закона, ни у погледу морала и савести, него када обмањујеш оне који су ти дали поверење“, додала је она.
Национални историјски споменик „Кијевско-печерска лавра“ наложио је монасима канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) да напусте манастир до 29. марта. Како је саопштено, од овог датума престаје да важи уговор о закупу закључен 2013. године, па монаси морају да напусте све просторије које су им предате.
Министар културе Украјине Александар Ткаченко је раније изјавио да монаси могу да остану у лаври, али да је услов да пређу у раколничку Православну цркву Украјине.
Синод УПЦ објавио је 23. марта позив највишим архијерејима, свештенству и парохијанима цркве са позивом да заштите њено право да се налази у Кијевско-печерској лаври.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2023
РУСИЈА
Кремљ: Евентуална евакуација монаха Кијевско-печерске лавре у Русију зависи од њихове одлуке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала