- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Циљ акције против Трампа - укинути сваку могућност да се промени власт у Америци

© AP Photo / Andrew HarnikДоналд Трамп
Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2023
Пратите нас
Онима који оптужују Трампа није циљ да се он повуче из кампање, већ да се током кампање правда да није крив уместо да се бави критиком владајуће политике у Сједињеним Државама.
Идеја креатора оптужнице против Доналда Трампа је да максималном репресијом према бившем америчком председнику предупреде сваки будући отпор Американаца њиховој политици. Догодиће им се, међутим, супротно – повећаће се отпор и повећаће се одлучност људи.
Овако адвокат Бранко Павловић коментарише оптужницу против Доналда Трампа, коју је против бившег председника поднео тужилац са Менхетна Алвин Браг. Медији спекулишу да се ради о оптужбама о наводним тајним исплатама глумици у филмовима за одрасле Сторми Денијелс, што је повезано са наводним злоупотребама новца у председничкој кампањи.

Сврха оптужнице – угушити сваки отпор, па и онај будући

Све у свему, према ономе што је познато, Трамп се суочава са тридесет тачака оптужнице и, како је најавио појавиће се пред судом. За само суђење, бивши шеф Беле куће тврди да се ради о политичком прогону и „лову на вештице“.
Да се ради о политичком процесу слаже се и Бранко Павловић. Сврха целе приче је да се покаже да је Трамп неприхватљив за политички систем Америке још од дана када је одлучио да се кандидује у првом мандату. Сада се иде на то да се покаже да је и правно одговоран.
„Сећате ли се колико су пара и времена потрошили за истрагу ФБИ-ја о његовој повезаности са Русијом, страним мешањима и тако даље, па се испоставило да то ништа није тачно. Сад су наставили даље“, тврди Павловић.
Према речима нашег саговорника, машинерија која жели да гуши свако другачије мишљење у односу на владајући наратив иде даље у гушењу сваке идеје отпора њиховом владању.
„У ствари, они хоће да укину било какву могућност промене власти. За њих је промена власти као таква неприхватљива, осим уколико се не ради о променама личности која ће водити идентичну политику као и претходник“, каже он.
Оптужница ће, додаје Павловић, довести до даљег продубљивања иначе дубоких подела у америчком друштву.
„Како Америка све више и више буде улазила у проблеме, економске и политичке, тако ће тај исти систем који данас процесуира Трампа, посезати за све репресивнијим мерама против грађана Америке. И отуда ће, што из економских, што из политичких разлога, што из отпора репресивним мерама, побуна људи у Америци бити све већа и све одлучнија“, сматра он.

Како ће оптужница утицати на председничке изборе

Подизање може да утиче на Трампове амбиције да се 2024. врати у Белу кући, али не на начин да га спречи да се поново кандидује. То, чини се, није ни циљ оних који га оптужују, јер суђење не може да се одвија брзином која је потребна да би спречило Трампову кандидатуру.
Према процедури, Трамп прво мора да се изјасни о оптужници; затим следи заказивање појављивање пред судијом, где се договарају процесне претпоставке – време будућег суђења, доказни рокови, евентуални процесни недостаци… Тек потом се заказује суђење пред поротом која нема временски рок да се бави случајем.
Дуго се нагађало хоће ли Браг подићи оптужницу против Трампа или неће. Трампове присталице биле су већ неколико пута позиване да га бране уколико дође до његовог хапшења. На крају, први пут у историји, против једног америчког председника, бившег или садашњег, подигнута је кривична оптужница.
Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2023
СВЕТ
Трамп о оптужници: Ово је политички прогон и мешање у изборе, тужиоца финансира Сорош
Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2023
СВЕТ
Подигнута оптужница против Трампа са више од 30 тачака
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала