- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Да ли ће рекорд људског животно века бити оборен: Шта научници предвиђају до 2060. године?

© Depositphotos.com / KuzmafotРуке старице
Руке старице - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2023
Пратите нас
Истраживање је показало да ће у наредним деценијама, односно до 2060. године, бити оборен актуелни рекорд животног века људи.
Да ли постоји граница људског животног века расправља се стотинама година, али процене показују да је максимални животни век повећан, барем према забележеним историјским подацима. Примера ради, Јевреји из касног бронзаног доба су сматрали 80 година најдужим животним веком, а 1.000 година касније Римљани су веровали да је то заправо 100 година.
Међутим, данас рекорд за најстарију особу на свету држи Жан Калм, жена која је преминула 1997. године у 122. години. Упркос напретку медицине, досад нико није успео да обори овај рекорд.
Ипак, ново истраживање показује да људи тек треба да достигну свој максимални животни век, а актуелни рекорд би могао бити оборен до 2060. године. Истраживање сугериште да, ако постоји максимално ограничење људског животног века, ми му се још нисмо приближили.
Према истраживању америчких научника, јапанске жене ће оборити рекорд. Научници су користили математички модел како би предвидели трендове морталитета за наредне године. У ту сврху је анализиран историјски тренутни скуп података о смртности људи у добу од 50 до 100 година (људи рођени између 1700-тих и крајем 1900-тих до 1969. године) из 19 земаља, а калкулације су искоришћене за предвиђање старосног доба које би људи могли достићи у будућности.
„Открили смо да су особе рођене између 1900. и 1950. године кроз историју доживљавале „одлагање“ смртности без преседана, али су још премладе да оборе рекорде дуговечности. Како ове особе у наредним деценијама достижу поодмакло доба, рекорди дуговечности би могли значајно да се повећају“, наводе аутори истраживања.
Према статистичким анализама, Јапанке би могле доживети 122 године у наредним деценијама. Особе рођене 1930-тих или 1940-тих би такође могле у наредним деценијама да оборе рекорде дуговечности ако имају добру здравствену и медицинску негу, пренео је Кликс.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала