- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ о могућности примирја у Украјини: Специјална операција тренутно једини начин постизања циљева

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЦрвени трг у Москви
Црвени трг у Москви - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2023
Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини је тренутно јединствено средство за постизање оних циљева који се налазе пред Русијом, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„У контексту Украјине се ништа не мења. Наставља се специјална војна операција, јер је то данас једино средство за постизање оних циљева који се налазе пред нашом земљом“, рекао је Песков коментаришући предлог председника Белорусије Александра Лукашенка да се успостави примирје у Украјини.
Истакао је и да је реализација мировних планова о ситуацији у Украјини за сада немогућа, с обзиром на то да Кијев сада не може да саслуша своје туторе, који инсистирају на томе да се рат настави.

„И сам председник Русије је говорио о томе да је он сам разматрао план, његове одвојене одредбе, али мислимо да није прикладно упоређивати те две идеје. Мислим на ону коју је пласирао председник Кине Си Ђинпинг и ону о којој је сада говорио белоруски председник Александар Лукашенко“, нагласио је он одговарајући на питање о томе какав формат примирја, који су предложиле Белорусија или Кина, у Кремљу сматрају погоднијим.

Песков је навео и да се тренутно не може реализовати план Пекинга.
Данас се председник Белорусије Александар Лукашенко обратио нацији и парламенту, а главна тема је била очување суверенитета и ситуација у Украјини. Он је предложио да се обуставе борбена дејства у Украјини, успостави примирје при чему ниједна страна не би смела да премешта технику и оружје.
Крајем фебруара кинеско Министарство спољних послова објавило је документ од 12 тачака у којем детаљно износи свој став о решавању конфликта у Украјини, а као најважнија ставка наводи се моментални прекид борбених дејстава и прелазак на мировне преговоре.
У документу под називом „Став Кине о политичком решавању украјинске кризе“, који је објављен на веб страници Министарства, кинески спољнополитички ресор наводи да ће Кина наставити да игра конструктивну улогу у наставку мировних преговора.
Александар Лукашенко, председник Белорусије - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2023
РУСИЈА
Лукашенко предложио прекид ватре у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала