- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Мали победници – Фестивал поезије за децу

© Маријана Колаковић / Фестивал поезије београдских основних школа „Мали победник“Фестивал поезије београдских основних школа „Мали победник“
Фестивал поезије београдских основних школа „Мали победник“ - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2023
Пратите нас
Фестивал поезије за децу „Мали победник“ окупио је најталентованије „мале људе“ из београдских основних школа. Такмичење се одржало у просторијама Удружења књижевника Србије, а најбољи међу њима пласирали су се у финале највећег регионалног песничког окупљања за основце – „Дечије царство“, које се одржава у Бањалуци.
Велику част да у својству жирија присуствују овој манифестацији имали су Љубивоје Ршумовић, Слободан Станишић и Урош Петровић, а Коста Чулић, Антоније Прекић, Нина Танасковић, Илија Томић, само су нека од многих имена која су своје заслужено место пронашла у Зборнику поезије „Мали победник“.
© Маријана Колаковић / Фестивал поезије београдских основних школа „Мали победник“Фестивал поезије београдских основних школа „Мали победник“
Фестивал поезије београдских основних школа „Мали победник“ - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2023
Фестивал поезије београдских основних школа „Мали победник“
Такмичари су били подељени у две категорије – млађу коју су чинили „мали људи“, како их је наш нобеловац називао, од првог до четвртог разреда основне школе и старију коју су чинили њихови другари од петог до осмог разреда.
Теме које су се низале у сали где је својевремено говорио Иво Андрић сезале су од оних о учитељици, деки, тати, куми, па до размишљања о свемиру, љубави, неиздржу и слоновима. Одабрати најбољег није било лако и пред жири састава Станишић-Петровић-Чика Ршум стављен је озбиљан задатак.
© Sputnik / Милица Тркља / Фестивал поезије београдских основних школа „Мали победник“Фестивал поезије београдских основних школа „Мали победник“
Фестивал поезије београдских основних школа „Мали победник“ - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2023
Фестивал поезије београдских основних школа „Мали победник“
На питање како уочити разлику између младог песника и детета које мама и тата гурају римом, у поетске воде, Чика Ршум говори да се разлика уз исуство лако уочи, али да не представља велики проблем.
Ја лично не правим питање ни проблем ако осетим да су млади људи употребили стихове, речи или идеје некога од наших колега. Препознам и кад родитељи помогну, али никад нисам замерио то младим људима, говори Ршум за Спутњик.
Уз изјаву, Чика Ршум је Спутњику одао и тајну, признавши да је својевремено позајмљивао туђе стихове – ни мање ни више него од Бранка Ћопића. Наиме, Ршум је као врло млад узимао Ћопићеве риме и преслагивао их у своје песме. Много година касније, када су се срели на Коларцу, Ршумовић се извинио Ћопићу на тој „страшној крађи“. Бранчило је, својствено себи, рекао само „ајде Бога ти, добро си ти испао на кога си се угледао“.

Победници фестивала

За апсолутног победника фестивала проглашена је седмакиња основне школе „Горња варош“ Анастазија Стојадиновић са својом песмом „Тамо где се музика рађа“.
Све што се помера, сваки детаљ који може да постоји у учионици, напољу, на небу, на земљи подстакне ме да пишем – било коју песму, било какву. За мене се музика рађа у срцу, тачно као да птице пролазе, доносе нове песме, ветар дува лишће на све стране и онда песма некако долети у срце. Почела сам да пишем од малена али моја мама ми је прво говорила „немој тако, немој глупости, зар не можеш ни једну песму да научиш, сва деца умеју а ти не умеш“. Ја сам јој стално говорила – не, ја пишем боље, говори победница фестивала.
© Маријана Колаковић / Фестивал поезије београдских основних школа „Мали победник“, Анастазија СтојадиновићФестивал поезије београдских основних школа „Мали победник“, Анастазија Стојадиновић
Фестивал поезије београдских основних школа „Мали победник“, Анастазија Стојадиновић - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2023
Фестивал поезије београдских основних школа „Мали победник“, Анастазија Стојадиновић
Прву награду у категорији млађих финалиста освојио је Сергеј Колунџија из ОШ „Ђуро Стругар“ са песмом „Неиздрж“, док је међу старијим такмичарима прво место припало Николи Шораку из ОШ „Бранко Ћопић“ и његовој песми „Кума“.
© Sputnik / Милица Тркља / Фестивал поезије београдских основних школа „Мали победник“, Сергеј КолунџијаФестивал поезије београдских основних школа „Мали победник“, Сергеј Колунџија
Фестивал поезије београдских основних школа „Мали победник“, Сергеј Колунџија - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2023
Фестивал поезије београдских основних школа „Мали победник“, Сергеј Колунџија
Друго место млађе категорије припало је Злати Спасојевић из ОШ „Бошко Палковљевић Пинки“ и Неви Поповић из ОШ „Браћа Барух“, а носиоци другог места из старије категорије су Антоније Перкић из ОШ „14. октобар“, Нађа Пиљић из ОШ „Бранко Радичевић“ и Вера Вучићевић из ОШ „Никола Тесла“.
Треће место у млађој категорији однели су Наташа Јеремић из ОШ „Мића Стојковић, Илија Томић из ОШ „Ђуро Стругар“ и Петра Авлијаш из ОШ „Радојка Лакић“, док су у старијој конкуранцији победници Уна Арсић из ОШ „Стеван Синђелић“, Коста Чулић из ОШ „Бранко Ћопић“ и Душан Димитријевић из ОШ „14. октобар“.
© Sputnik / Милица Тркља / Фестивал поезије београдских основних школа „Мали победник“, Коста ЧулићФестивал поезије београдских основних школа „Мали победник“, Коста Чулић
Фестивал поезије београдских основних школа „Мали победник“, Коста Чулић - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2023
Фестивал поезије београдских основних школа „Мали победник“, Коста Чулић
У бањалучком финалу ће се наћи апсолутни победник уз освајаче првог и другог места из млађе и старије конкуренције.
Такмичењу је присуствовао и директор фестивала „Дечије царство“ из Бањалуке – Слободан Стошић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала