- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нова руска спољна политика – почетак краја једнополарног света

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗастава Русије
Застава Русије - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2023
Пратите нас
НАТО више не сме да буде офанзивна претња у Европи, треба да се престане са стационирањем нуклеарног оружја ван САД-а и мора да се ради на недељивој безбедности – не може се радити на нечијој безбедности на рачун других.
Овако политиколог Александар Павић коментарише једну од главних тачака обновљене руске спољнополитичке доктрине која не одступа од досадашњег правца руског интересовања и деловања али, како каже, одмерено и јасно истиче све оно што се прећуткивало и од краја Другог светског рата трпело.

Без претњи, само чињенице

Павић сматра да је објава о руским спољнополитичким приоритетима написана без бомбастичног језика и оцењује је као одмерену, али и врло прецизну – без великих речи, без претњи. Он као најинтересантнију истиче тезу да ће руски приоритет бити „елиминисање остатака доминације Сједињених Америчких Држава у свету“ уз члан који говори да „за Русију посебан значај има свеопште јачање веза и координација са пријатељским сувереним и глобалним центрима снага – Кином и Индијом“.
То је потпуно у складу са јасним опредељењем Русије, а и те две велике земље и цивилизације за постојање мултиполарног поретка. Без њих се не може правити ниједан нови светски поредак. Колико год Кина и Индија имале нерашчишћених рачуна међу собом, без обзира на све, оне имају заједнички циљ – мултиполарни поредак. Обе државе су се успротивиле и одупрле западним притисцима да се сврстају на западну страну, односно да се сврстају против Русије, говори Павић за Спутњик.
© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаMинистар спољних послова Кине Ван Ји на састанку са руским колегом Сергејем Лавровом на маргинама самита Г20 на Балију.
Mинистар спољних послова Кине Ван Ји на састанку са руским колегом Сергејем Лавровом на маргинама самита Г20 на Балију. - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2023
Mинистар спољних послова Кине Ван Ји на састанку са руским колегом Сергејем Лавровом на маргинама самита Г20 на Балију.

Америка и НАТО – главне претње по мир у свету

Што се тиче идентификовања САД-а као главне претње не само Русији него и светском миру, Павић верује да је то потпуно јасно свима, али напомиње да је важно што је и званично унето у спољнополитичке и одбрамбене задатке саме Русије. Руска Федерација је, истиче он, покушала да тензије реши на миран начин последњи пут средином децембра 2021. године када је послала Сједињеним Државама два предлога о стварању безбедностне структуре у Европи. Испоставило се да ни Сједињеним Америчким Државама, ни НАТО пакту, разрешење проблема није ишло на руку.
Када се каже да су Сједињене Америчке Државе претња, ту се мисли и на НАТО. Не може се раздвојити једно од другог и Русија очигледно није одустала од оног што је навела као своје основне захтеве у децембру 2021. године. Значи, НАТО више не сме да буде офанзивна претња у Европи, треба да се повуче на позицију из 1997. године, треба да се престане са стационирањем нуклеарног оружја ван САД-а и мора да се ради на недељивој безбедности – не може се радити на нечијој безбедности на рачун других.
© AP Photo / Andrew HarnikБела кућа у Вашингтону
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2023
Бела кућа у Вашингтону

Русија, Кина, Индија – Нови светски поредак

Новост представља, примећује наш саговорник, и чињеница да Русија сада може чвршће рачунати на сарадњу и помоћ Кине и Индије, него што је то био случај раниј.
Специјална војна операција донела је то да сад Русија може да рачуна на две глобалне силе да је подрже у ономе што су њени основни захтеви и њене основне безбедносне потребе, закључује Павић.
© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаЛавров на министарском састанку Г20 у Индији
Лавров на министарском састанку Г20 у Индији - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2023
Лавров на министарском састанку Г20 у Индији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала