- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Соларна бакља најснажније класе погодила Земљу, изазвала прекид радио-сигнала /видео/

CC0 / Pixabay / Соларна бакља — илустрација
Соларна бакља — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2023
Пратите нас
Соларна бакља најснажније категорије бљеснула је у уторак са Сунца према Земљи, шаљући брзином светлости ерупцију рендгенских зрака и ултраљубичастог зрачења ка нашој планети.
Реч је о соларној бакљи класе X, која је изазвала нестанак радио-сигнала на око један сат у деловима југоисточне Азије, Аустралије и Новог Зеланда, који су се нашли на дневној страни Земље у тренутку њеног доласка.
То се догодило пошто је екстремно сунчево зрачење јонизовало делове горње атмосфере наше планете, деградирајући високофреквентне радио-таласе који путују тим делом Земљине атмосфере.
Ослобађању соларне бакље претходило је низ снажних догађаја на Сунцу, укључујући низ ерупција, због којих се поларна светлост појавила на небу све до Аризоне у Америци. Научници напомињу да би та соларна бакља могла да буде најава још веће соларне активности у наредним данима.
У међувремену, Сунце је произвело још три бакље умерене јачине класе М (што је један степеник испод класе X), показао је у четвртак објављен извештај америчког Центра за предвиђање свемирског времена Националне управе за океане и атмосферу. У том извештају предвиђа се и могућност појаве још бакљи класе М у наредним данима, са малом шансом за још једну бакљу класе X идућег четвртка, објавио је „Бизнис инсајдер“.

Најслабија бакља најснажније класе

Соларна бакља од уторка била је седма соларна бакља класе X од почетка 2023. године. То сугерише да ће, према блогу „SpaceWeather“, соларна активност ове године далеко премашити 2022. годину, када је било укупно седам соларних бакљи класе X.
Када је реч о самој бакљи од уторка, иако је она припадала класи најснажнијих соларних бакљи, била је рангирана као X1.2, а Сунце може да произведе соларну бакљу снаге X28, која би била разорна за технологију на Земљи.
Осим нестанка радио-сигнала, бакље и друге соларне ерупције могу да изазову и нестанак струје, избаце сателите из орбите и поремети ГПС систем.
Најчешће се, међутим, дешава да соларна активност изазива енергичне приказе поларне светлости, понекад их померајући јужније од уобичајених арктичких области.
Научници указују да ће се учесталост соларних бакљи и ерупција највероватније повећати како Сунце напредује према врхунцу свог 11-годишњег соларног циклуса, који ће се догодити 2025. године.
Сунце - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2023
ДРУШТВО
Велика рупа отворила се на Сунцу: Соларни ветар из ње иде ка Земљи огромном брзином
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала