- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Велика рупа отворила се на Сунцу: Соларни ветар из ње иде ка Земљи огромном брзином

© AP Photo / Michael ProbstСунце
Сунце - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2023
Пратите нас
На површини Сунца појавила се велика „рупа“ према Земљи могли да крену соларни ветрови брзином од 2,9 милиона километара на сат, а очекује се да до наше планете стигну у петак увече или током ноћи између петка и суботе.
Рупа у корони Сунца 30 је пута већа од Земље, а док се та рупа због Сунчеве ротације одмиче од нашег погледа, нова велика рупа - величине око 18 до 20 пречника Земље - појавила се у нашем видокругу.
Рупе у Сунчевој корони ослобађају соларне ветрове у свемир, који могу да оштете сателите и изазову спектакуларне ауроре бореалис (поларну светлост) ако стигну до Земље.
Ипак, научници нису забринути због ове појаве и могућности да соларни ветрови оштете људску - највише електричну и електронску - инфраструктуру, иако кажу да би могла узроковати појачану поларну светлост у неким деловима света, преноси Бизнис инсајдер.
Рупе у Сунчевој корони су прилично честа појава, а обично се појављују према половима Сунца, одакле соларни ветрови буду избачени у свемир.
Међутим, како се Сунце приближава врхунцу активности, што се догађа отприлике на сваких 11 година, већа је вероватноћа да ће се те рупе појавити у близини Сунчевог екватора, каже Метју Овенс, професор свемирске физике на Универзитету у Ридингу.
„Будући да је ова на екватору, готово је сигурно да ћемо видети брзи (соларни) ветар на Земљи неколико дана након што ротира око средишњег меридијана“, рекао је он.
Соларни ветрови могу бити изузетно брзи и кретати се брзином већом од 800 километара у секунди, односно 2,9 милиона километара на сат, каже Данијел Верхарен, професор физике свемира и климе на Универзитетском колеџу Лондон.
„Облик ове короналне рупе није посебан, али њен положај чини је врло занимљивом. За очекивати је да ће неки брзи ветар из те короналне рупе доћи на Земљу отприлике у петак увече или у ноћи између петка и суботе“, рекао је Верхарен.
Иако не очекују велико „узбуђење“, односно проблеме, научници ипак истичу како је увек тешко тачно предвидети свемирско време.
Звездана бакља снимљена на Сунцу - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2023
ЖИВОТ
Шта се дешава са Сунцем: НАСА упозорава на последице снажне експлозије
Прве фотографије свемира са телескопа Џејмс Веб - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
ДРУШТВО
„Уздрмани су темељи науке“: Астрономи открили шест објеката у свемиру које не могу да објасне /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала