- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Од „највећег разочарања“ до просипања Новакове магије

© AP Photo / Mark J. TerrillЈаник Синер и Карлос Алкарас
Јаник Синер и Карлос Алкарас - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2023
Пратите нас
Драму смо желели и њу су нам пружили Јаник Синер и Карлос Алкарас у полуфиналу Мајамија у ком је Италијан успео да се освети Шпанцу за пораз у Индијан Велсу. Публике је било као да су на терену Новак Ђоковић и Рафаел Надал или Роџер Федерер, а тенис који су два млада играча показали доказ је да корачају стазама које је утабала „велика тројка“.
Крајем прошле године француски Л' Екип објавио је текст у којем је Јаника Синера представио као највеће разочарење године. Навијачи италијанског тенисера са правом су могли лако да се наљуте,а Јаник да се увреди јер је заиста био далеко од разочарења.
Истина крај године био је лош за Италијана, међутим мечеви који је одиграо раније те сезоне показали су колики је Синер мајстор тениса пред којим је изузетно светла будућност.

Потцењен

Новак Ђоковић могао је на својој кожи да осети колико је Јаник тежак ривал јер га је Италијан мучио у четвртфиналу Вимблдона када је српски ас успео да слами после драме у пет сетова. Меч године Синер је одиграо управо против Карлоса Алкараса у четвртфиналу УС Опена када је такође изгубио у пет сетова, међутим некако се запоставља чињеница да је раније те године добио Шпанца за титулу у Умагу.
Када се све то сабере Јаник никако није разочарење, а Италијан је сачекао и био стрпљив како би и сам доказао ту чињеницу. Изгубио је глатко од Алкараса у полуфиналу Индијан Велса, а онда је сачекао талентованог Шпанца у Мајамију.

Новакова магија за чудо у Индијан Велсу

Као фурија у свом стилу Алкарас је играо током Мастерса у Мајамију и редом решетао противнике, док је са друге стране сјајно играо и Синер и већ је од старта било јасно да ће се пројектовано полуфинале обистинити.
На велико изненађење Синер је боље и спретније отворио меч, повео је са 4:1, а потом је у шестом гему одиграо поен о ком ће се причати можда и током целе сезоне. У поену су Италијан и Шпанац разменили 25 удараца, а онда је Синер завршио на идентичан начин као што је то Новак Ђоковић учинио против Стана Вавринке на Аустралијан опену.
Алкарас се бранио до изнемоглости на вансеријски начин, некад би се запитали да ли је људски како тај младић може да се одбрани, међутим на крају је пресудила кратка, убитачна бекхенд дијагонала. Некада је Аустралија била на ногама, а сада је Америка видела Новаково чудо у италијанској режији.
Међутим, Алкараса противници никада не смеју да отпишу. Преокренуо је и добио први сет, а имао је и готово цео меч у својим рукама када је у другом сету при резултату 4:3 стигао до брејк лопте.
Играло се тачно два сата, Карлос је послао лоптицу у аут и тиме иницијативу пребацио на Јаникову страну. Тада је почео италијански плес. Синер је преокренуо и успео да упише трећу победу у каријери против суровог и две године млађег Шпанца.
Када су се поздрављали на мрежи Алкарас је открио Синеру да ће навијати за њега у финалу.
„Иди по то човече, навијаћу за тебе“, рекао је Карлос без трунке зависти, сујете, а са великим поштовањем и љубављу, чиме је још једном показао колики је шампион ван терена.

Некада Федерер и Надал, данас Синер и Алкарас

Млади Карлос већ је пред полуфинале у Индијан Велсу говорио о томе колико поштује Синера и колико поред ривалства гаје велико пријатељство ван терена. Свој ривалитет упоређују са оним какви су имали Федерер и Надал, док је млади Холгер Руне једном приликом изјавио да су управо Алкарас, Синер и он будућа „велика тројка“.
„Моје ривалство са Јаником Синером ће бити заиста веома лепо. Наши мечеви су вредни гледања, а ми смо добри пријатељи као што су Рафа и Федерер“, рекао је недавно Алкарас, а слично потврдио после пораза у Мајамију.
„Осећам нешто другачије у публици када играм против Јаника. Мислим да широм света људи гледају наше мечеве јер је тенис диван за око. Осетио сам енергију, тешко је описати речима“, рекао је млади Шпанац после пораза.
Синер је схватио које грешке је правио у Индијан Велсу, али је свестан да то што је у Мајамију савладао Шпанца није гаранција за наредни меч у ком очекују да ће Алкарас открити неко ново оружје.
„Променио сам неке ствари у односу на Индијан Велс и то је радило, због чега сам задовољан. Нећу да кажем шта је промена, али мислим да је он приметио и да ћемо следећи пут од њега видети нешто другачије“, рекао је Италијан.
Сигурно је да је Јаник имао своје тајне, али оно у чему се видела промена јесте то што је много боље користио не тако сјајан Алкарасов сервис који оставља простор за напад.
Јаник је овом изјавом наговестио да ће ово ривалство наставити да се развија, а како из меча у меч један другог буду све више упознавали, ми ћемо добијати све квалитетније мечеве.
Као што је Федерер помогао Надалу, а Надал Новаку да се развијају и постају све бољи, нема сумње да ће тако Италијан и Шпанац један другог приморати на напредак.
*Погледајте најновију епизоду Миљановог корнера
Марта Костјук - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2023
СПОРТ
Откривени невероватни детаљи хајке на Русе
Новак Ђоковић и Филип Крајиновић током меча против Хрватске у Дејвис купу - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2023
СПОРТ
Шпанац се уплашио сусрета са Србима: „Боље је кад нема Новака“
Новак Ђоковић у Монте Карлу - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2023
СПОРТ
Новак дошао по круну коју чека осам година
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала