- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ко стоји иза петиције о враћању нуклеарног оружја у Украјину

© AP Photo / Andrew HarnikВладимир Зеленски
Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2023
Пратите нас
На сајту украјинског председника Владимира Зеленског осванула је петиција с предлогом за враћање нуклеарног оружја на територију Украјине. По мишљењу руских експерата, предлог тешко да је прихватљив за обичан украјински народ а није искључено да иза петиције стоји сам Зеленски.
У тексту петиције наводи се да „Украјина не мора нужно да има нуклеарно оружје, али да како потписнице (ранијег споразума о ненуклеарном статусу Украјине) директно крше споразуме Украјина има право да поврати нуклеарни статус и добије статус нуклеарне државе“.
Петицију је до четвртка до пола два поподне потписало 453 људи. Међутим, да би је украјински председник размотрио потребно је прикупити 25.000 гласова.

Петиција вероватно смишљена у администрацији Зеленског

Водећи истраживач за безбедносне студије Руске академије наука и војни експерт Константин Блохин не искључује да иза петиције стоји украјински председник Владимир Зеленски и његова администрација.
„Ово је још један покушај психолошког притиска на Русију, на Кремљ. И ову петицију највероватније нису написали обични људи, него вероватно они из администрације Зеленског. Цивили о нуклеарном оружју уопште не размишљају. Народ жели да се овај сукоб што пре заврши. А нуклеарно оружје би само довело до ескалације конфликта“, објашњава саговорник Спутњика.
Према речима Блохина, цео свет зна да је украјински председник не једном молио Запад за нуклеарно оружје.
„Сам украјински председник је изјављивао да жели нуклеарно оружје. Због тога мислим да је ову петицију написао неко из круга Зеленског или по његовој наредби. Задатак ове петиције је да покаже како украјински народ наводно жели да се на територији Украјине размести нуклеарно оружје. Једноставно тако покушавају да прикрију сопствене интересе“, констатује наш саговорник.
Да је петиција вероватно смишљена у администрацији Зеленског сматра и политиколог и војни експерт Иван Коновалов.
„Ову петицију је вероватно иницирала канцеларија председника Украјине. Штавише, нема сумње да је тако из разлога што чак и људи са испраним мозговима који су изманипулисани кијевском пропагандом схватају опасност од таквог корака“, објашњава наш саговорник.

Американцима не иде у корист

На питање да ли постоји могућност размештања нуклеарног оружја на територији Украјине, Коновалов каже да Американцима то баш и не иде у корист.
„Вашингтон се плаши ширења нуклеарног наоружања. Посебно се боји да га повери кијевском режиму који се понаша неодговорно иако се налази под контролом Вашингтона и Брисела. Ако би Кијев добио нуклеарно оружје у руке, није искључено да ће покушати да изазове нуклеарни сукоб. Вашингтон се тога боји. Међутим, Зеленски и његови саветници воле да играју опасне игре“, наглашава стручњак.
Слично мишљење дели и Блохин. Према његовом мишљењу, размештање нуклеарног оружја на територији Украјине Американцима представља велики ризик.
„Нуклеарно оружје није исто што и лако стратешко оружје. Американци су дуго размишљали о испоруци Кијеву ракета ‘хајмарс’ и система противваздушне одбране ‘Патриот’. А овде се ради о нуклеарном оружју. Ако га Зеленски добије, то заиста може довести до трећег светског рата. Због тога мислим да Запад на овакав сценарио неће пристати“, објашњава саговорник Спутњика.
Подсетимо, Украјина је 1994. године потписала Будимпештански меморандум, одричући се „наслеђених“ од Совјетског Савеза залиха нуклеарног оружја у замену за обећање других земаља да ће осигурати њену безбедност. Меморандумом из Будимпеште о гаранцијама безбедности Украјина је приступила Споразуму о неширењу нуклеарног оружја. Споразум су 5. децембра 1994. Потписали представници САД, Русије, Британије и Украјине. Међутим, у фебруару 2022, украјински председник Владимир Зеленски најавио је да ће покренути преговоре о преиспитивању тог меморандума.
Осиромашени уранијум  ракета - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2023
РУСИЈА
Тешко да ће се Зеленски дозвати памети: У Украјини покренута петиција за забрану „прљавих бомби“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала