- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Расколници провоцирају вернике код Кијевске лавре, нападнут монах

© Sputnik / Alexey Kudenko / Уђи у базу фотографијаКијевско-печерска лавра у Кијеву
Кијевско-печерска лавра у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2023
Пратите нас
Украјински портал „Вести“ саопштио је да присталице расколничке „Православне цркве Украјине“ провоцирају монахе и вернике канонске УПЦ на улазу у лавру. У једном моменту дошло је и до чарки.

„Код зидина лавре окупља се све више људи, како присталица УПЦ, тако и 'Православне цркве Украјине'. У једном моменту је дошло до кошкања. Присталица 'Православне цркве Украјине' је напао монаха УПЦ, али је туча прекинута“, наводи се у саопштењу листа.

Претходно је старешина Кијевско-печерске лавре митрополит Павел изјавио да му је уручено обавештење о покретању поступка због сумње да је одговоран за распиривање међуверске мржње и сарадњу с Русијом.

„Данас у 7.30 су ми уручили документ у којем је наведено за шта ме сумњиче… сада ће бити извршен претрес“, рекао је он.

Поред две тачке за које га сумњиче наведено је и да је проклињао украјинског председника. Митрополит је објаснио да се ради о цитату из јеванђеља. Он је додао да је све ово што се догађа прогон.
СБУ је потврдила да митрополита сумњиче по те две тачке.
Такође су навели да је он више пута вређао религиозна осећања Украјинаца других вероисповести, настојећи да се према њима развије непријатељски однос и оправдавао је „агресију Русије“.
У просторијама у којима живи митрополит у току су истражне радње.
Полиција је блокирала део лавре где живи митрополит и не дозвољава верницима да се приближе, пише издање "Страна".
Канонска Украјинска православна црква саопштила је, у међувремену, да је митрополит позван на саслушање које треба да почне у 12 сати по локалном времену.
Раније је министар културе Украјине Александар Ткаченко рекао да су власти поништиле уредбу о предаји Кијевско-Печерске лавре на бесплатну употребу УПЦ.
Споменик „Кијевско-печерска лавра“ затражио је покретање поступка о „заплени имовине“ манастира, наводи се на сајту Министарства културе Украјине. Они су објаснили да комисија за пријем и предају државне имовине Лавре није могла да почне са радом због опструкције НН лица.
Ултиматум који је Министарство културе поставило Украјинској православној цркви истекао је 29. марта. Дирекција националног споменика Кијевско-печерске лавре једнострано је раскинула уговор о закупу и наредила монасима да напусте манастир.
Намесник Кијевско-печерске лавре митрополит Павел (Лебед) је рекао да не може бити компромиса на ову тему и да није могућ једностран раскид уговора о изнајмљивању објеката Лавре, већ да је потребна одлука суда.
Како је нагласио, монаси неће напустити лавру док се пред судом не разреши то питање.
Успенски сабор Кијевско-печерске лавре у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2023
РУСИЈА
Мирно у Кијевско-Печерској лаври: Провокатори напустили територију манастира
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала