- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Може ли севернокорејски „цунами“ да збрише америчку и јапанску флоту?

Испытания аппарата "Хэиль-1"
Испытания аппарата Хэиль-1 - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2023
Пратите нас
У Северној Кореји крајем марта тестиран је нови тип морског оружја – беспилотни подводни апарат Haeil-1 („цунами“). Корејска централна новинска агенција јавила је да је реч о тестирању носача нуклеарне муниције намењеног за уништавање не само бродова, већ и противничких војних морских база.
Севернокорејски подводни апарат вероватно је направљен на основу концепта совјетског торпеда 65-76 „кит“ који је био намењен за уништавање противничких носача авиона подводном нуклеарном експлозијом. Торпедо је био у саставу наоружања руске морнарице, али је након катастрофе на подморници К-141 „Курск“ у августу 2000. године повучен из службе.
Војни експерти су више пута истицали да Северна Кореја често развија ново оружје на основу већ постојећих модела. Ипак, узимајући за основу торпедо 65-76, севернокорејски научници су унели доста измена.
Као прво, уградили су нову опрему за навигацију и контролу која омогућава да апарат изводи компликоване маневре и да без грешке стигне на унапред задату тачку. Решили су проблем прецизности навигације у води.
Друго, мотор на керозин и водоник пероксид очигледно је замењен електричним мотором са литијумским батеријама. Севернокорејски апарат тешко да ће моћи да се креће брзином од 70 чворова као совјетски „кит“, али му је зато знатно повећан домет. На тестирању 25-27. марта апарат је прошао раздаљину од око 600 километара просечном брзином од девет чворова. На кратким дистанцама апарат вероватно може да развије брзину од 30-40 чворова што је довољно за пресретање бродова на мору.
Ким Џонг Ун поред нуклеарне бојеве главе хвасан-31 - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2023
СВЕТ
Северна Кореја представила нове нуклеарне бојеве главе /фото/
Севернокорејски апарат може бити инсталиран на подморнице, окачен на труп, као и на борбени брод или модификовани трговачки брод.

Америчка тестирања са нуклеарном муницијом

Нуклеарна муниција претвара мини подморницу у веома моћно оружје. У јулу 1946. у близини гребена Бикини Американци су извели два нуклеарна теста како би проучили ефекте нуклеарне експлозије на ратне бродове. За намене тестирања искоришћено је 95 бродова који су изашли из употребе. Током оба тестирања коришћена је плутонијумска бомба од 23 килотоне, иста као што је бачена на Нагасаки.
Током првог тестирања ваздушном нуклеарном експлозијом потопљено је пет бродова, док је 14 бродова тешко оштећено. Током другог тестирања подводна нуклеарна експлозија потопила је 13 бродова, а трофејна немачка тешка крстарица „Принц Еуген“ је тешко оштећена и потонула је пет месеци након тестирања. Бојни брод „Аркансас“ (ББ-33) био је удаљен 155 метара од места експлозије. Нуклеарна експлозија је одбацила увис бојни брод, пао је на нос у дно лагуне и преврнуо се. На свим бродовима је регистрована веома јака радиоактивна контаминација.
Тестирања на гребену Бикини показала су да флота може бити уништена нуклеарном експлозијом чак и релативно мале снаге, посебно ако се деси у поморској бази.

Изједначава шансе приликом сукоба на мору

Не треба искључити могућност да команда Оружаних снага Северне Кореје намерава да употреби подводне апарате са нуклеарном муницијом за напад на главне војно-поморске базе у Јапану: Јокосука, Сасебо, Куре, Мајдзуру. Најважнија од њих је база Јокосука, место базирања америчке седме флоте (носач авиона, две крстарице, седам разарача) и јапанске флоте (два носача авиона, девет разарача и девет подморница). Успешан напад на базу у Јокосуки могао би да уништи језгро јапанске и америчке војно-поморске флоте у региону. Међутим, да би апарат ушао у луку требало би да пробије одбрану базе: противподморничке мреже, чамце, хидрофоне.
Могући су и напади на носаче авиона на мору, што је тежа опција пошто носаче чувају ратни бродови и подморница. Међутим, ако је севернокорејски апарат веома тих и уколико би раније ушао у подручје где ће стићи носач авиона шансе за успешан напад би се значајно повећале. Да ли би нови севернокорејски апарат био у стању да то уради или не – није познато, пошто Северна Кореја није дала детаљније информације о апарату.
У сваком случају, ово ново оружје озбиљно мења однос снага у региону. За Ратну морнарицу Северне Кореје изједначава шансе приликом сукоба на мору са америчком и јапанском флотом, а у повољним условима може чак донети и победу.
Ким Џонг Ун посматра тестирање нуклеарног подводног дрона - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2023
СВЕТ
Северна Кореја тестирала офанзивни подводни дрон са нуклеарним оружјем /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала