Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Пред преговоре у Бриселу: Београд остаје доследан – нема других тема осим формирања ЗСО

© Фото : Спутњику уступила канцеларија за КиМГрачаница билборд
Грачаница билборд - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2023
Пратите нас
Једино о чему може да се разговара у Бриселу на састанку београдског и приштинског преговарача 4. априла јесте имплементација Заједнице српских општина из Бриселског споразума, јер без тога нема даљег разговора, сагласни су саговорници Спутњика.
Наредне недеље у Бриселу састаће се, како је најавио портпарол Еверопске комисије Петер Стано, главни преговарачи Србије и Косова, Петар Петковић и Бесник Бисљими.

Једина тема састанка је ЗСО

Према Становим речима, Бисљими из Приштине и Петковић из Београда долазе на позив специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака како би „изнели све што је договорено у Охриду и почели следеће кораке ка имплементацији".
Саговорници Спутњика Зоран Анђелковић, некадашњи председник Привременог Извршног већа Косова и Метохије, и професор др Стевица Деђански, председник Центра за развој међународне сарадње, уверени су да ће тема овог састанака бити разговор о имплементацији Заједнице српских општина, без чијег формирања, како истичу, нема даљег дијалога.
„Једна од кључних ствари јесте имплементација претходно постигнутих споразума, односно, споразума из 2013/15. године, где је главно формирање ЗСО и споразум који је по том питању усвојио парламент у Приштини. Према томе, није питање да ли ће тема бити имплементација ЗСО јер то је Приштина прихватила да спроведе и споразумом из Охрида,“ каже Анђелковић.

Курти већ кренуо у рикверц

Анђеловић истиче да тема овог састанка може бити само оперативно спровођење плана из Охрида а пошто је ЗСО и Бриселски споразум део тог плана, нема других тема, осим ако Приштина опет не измисли нешто ново, с обзиром на изјаву Аљбина Куртија.
„Курти је у уторак опет поновио да нигде у Охридском споразуму не пише ЗСО него самоуправа, али у истом том споразуму пише и обавеза имплементације претходно постигнутих споразума, у шта спада и Бриселски споразум, самом тим и ЗСО која из њега проистиче као међународна обавеза коју је Приштина потписала и преузела,“ наглашава Анђелковић.
Стевица Деђански предстојећи сусрет два преговарача види као наставак разговора који су започети у Бриселу и на Охриду, само на нижем нивоу, зато што, како каже, треба доћи и до неких оперативних ствари да би неки разговор на вишем нивоу убудуће имао смисла.
„Мислим да је разговор на овом нивоу заиста неки ниво који може да допринесе да дође и до неке конкретизације. Е сада каква ће она бити… Али верујем да ће бити речи о ономе што је договорено уз уважавања интереса обе стране. Сигуран сам да ће се на том састанку јасно заступати наше политика која је свима општепозната а то је да прво мора да се формира ЗСО да би могли да се наставе разговори у правцу неких других договора. Дакле, без расправе на тему ЗСО нема даљих преговора,“ изричит је наш саговорник.
Сусрет Петковића и Бисљимија, главних преговарача Београда и Приштине, први је сусрет две стране након састанка у Охриду, где су се председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти разговарали о анексу за имплементацију европског предлога.
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2023
СРБИЈА
„Курти жели да изазове хаос и нову кризу“
Северна Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2023
СРБИЈА
Српска листа: Приштина да ослободи Србина или следи устанак за заустављање Куртијеве репресије
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2023
СРБИЈА
Петковић: У Бриселу о конкретним корацима уз поштовање наших црвених линија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала