- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички политиколог о пропасти Бајденове дипломатије: Донбас ће бити под контролом Русије

© AFP 2023 / MANDEL NGANБела кућа у Вашингтону
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2023
Пратите нас
Званичници у администрацији америчког председника Џозефа Бајдена нису на време схватили значај који Русија придаје догађајима у Украјини и нису учинили све што су могли да спрече борбена дејства, пише колумниста америчког часописа „Форејн полиси“ Стивен Волт.
Како је навео политиколог с Харвардског универзитета,специјализован за међународне односе, актуелна вашингтонска администрација „играла је водећу улогу у координацији одговора Запада“ на руску специјалну војну операцију у Украјини.
„Али ово није крај, и није јасно шта је крајњи резултат ових напора. Сурова реалност је да ће се дуготрајни рат завршити тако што ће Русија контролисати део Донбаса или цео Донбас, а Украјина ће претрпети озбиљно разарање и смањење броја становника. То неизгледа као велико достигнуће у спољној политици“, констатује Волт.
Према његовом мишљењу, „тужна чињеница је да је Бајденова администрација урадила одличан посао у решавању проблема који је, бар делимично, сама створила“.
Како је додао Волт, амерички званичници „нису штедели снаге да негирају да су америчка или западна политика на било који начин изазвале ову трагедију“, а „непристрасан поглед на расположиве доказе показује супротно“.
Прена Волтовом мишљењу, никада се неће сазнати да ли су непријатељства могла да се избегну „да су САД и њени европски савезници покушали озбиљније и креативније да одговоре на забринутост Русије за безбедност и престали да тврдоглаво инсистирају да Украјина једног дана уђе у НАТО“.

Одсуство успеха у дипломатији

Волт је нагласио да је Бајден по преузимању дужности обећао да ће посебну улогу дати дипломатији. Истовремено, према мишљењу политиколога, у последње две године у америчкој спољној политици „било је релативно мало достигнућа у сфери дипломатије“.
Аналитичар је скренуо пажњу на чињеницу да се „не очекује нови договор о иранском нуклеарном програму“, а „Иран је ближи него икад могућности стварања нуклеарног оружја, што повећава ризик од рата на Средњем истоку, који сада није потребан ни администрацији САД, ни целом свету“.
Према мишљењу политиколога, Бајдена и америчког државногсекретара ЕнтонијаБлинкена су „у више наврата понижавали разни савезници на Блиском истоку“.
Како је подсетио Волт, Саудијска Арабија не доприноси напорима САД да изврше притисак на Русију, а такође „наставља да се приближава” Кини. У чланку се наводи да се САД „одустају од своје улоге глобалног миротворца“.
Како је нагласио аналитичар, Вашингтон се не труди довољно да пронађе заједнички језик с Пекингом, а стратешко ривалство између САД и Кине постаје све активније.
Према Волтовом мишљењу, концепт „демократије против аутократије“ у међународној политици, који је прокламовала Бајденова администрација, „ствара више проблема за америчку дипломатију него што их решава“.
„Ово не помаже САД да ефикасније раде с ауторитарним државама, којих у свету има више од демократија, њихова помоћ може бити драгоцена како се конкуренција великих сила заоштрава. То САД чини осетљивим на оптужбе за лицемерје и, очигледно не мотивише демократске савезнике Вашингтона“, пише Волт.
Светска трговинска организација - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2023
РУСИЈА
Пусте жеље: Русија не планира да изађе из Светске трговинске организације
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала