Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Српска листа: Позваћемо народ на општи устанак ако се не ослободи ухапшени Србин /видео/

© Tanjug / TARA RADOVANOVIĆГоран Ракић и Петар Петковић
Горан Ракић и Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2023
Пратите нас
Председник Српске листе Горан Ракић поручио је да ће та листа, уколико се не ослободи неосновано ухапшени Србин Милован Божовић, позвати народ на општи устанак.
„Уколико се настави репресија и ако се не ослободи Милован Божовић, позваћемо народ на општи отпор, устанак српског народа, јер репресију Аљбина Куртија више не можемо да трпимо“, истакао је Ракић на конференцији за новинаре у Влади Србије.
Ракић је истакао да то није уперено против албанског народа, већ се односи на институције које води Аљбин Курти, као и на репресију коју спроводи над српским народом.
„Волео бих да сам данас дошао овде да говорим о ЗСО и да је она формирана и да се српски народ на КиМ осећа сигурније и безбедније. Нажалост, најновији потези Приштине донели су само велико огорчење, револт и незадовољство српског народа“, навео је Ракић.
Ракић је позвао међународну заједницу да реагује на деловање Приштине и заштити српски народ на Косову и Метохији да би се сачувао мир који је, како је нагласио, свима преко потребан.

Куртију потребни немири на северу КиМ да би избегао формирање ЗСО

Новинарима се обратио и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, истичући да су Аљбину Куртију потребни инциденти на северу Косова и Метохије да би избегао формирање ЗСО.
„Свима је јасно, укључујући и међународну заједницу, да Курти жели кризе, да гази споразуме, јер неће да формира ЗСО“, рекао је Петковић.
Петковић је констатовао да је јасно да провокативним понашањем, насилним деловањем тзв. косовске полиције и Приштина и Аљбин Курти желе да угрозе мир и погазе дијалог.
„Аљбин Курти покушава да пронађе простор да побегне од ЗСО, зато су му потребне кризе, јер онда нема дијалога“, рекао је Петковић.
Петковић је нагласио да је обавеза Приштине да формира ЗСО и да их на то обавезују сви досадашњи споразуми Београда и Приштине.
„Јасно је да људи не желе да разговарају ни о чему, Курти тражи начин да изазове инциденте који би покренули неодмерену реакцију Срба, како би избегао своје обавезе“, рекао је Петковић.
Петковић је навео да смо на помолу нове кризе коју поново по питању таблица жели да изазове Курти.
Према његовим речима, Курти користи таблице како би нанео штету и провоцирао српску заједницу, иако је договорено да примена таблица са „КМ“ ознаком немају рок до када веже, односно да су таблице са стикерима важеће све док не дође до трајног решења.
„Ми ћемо остати уз свој народ на КиМ“, поручио је Петковић, додајући да је ЗСО једино решење да се сачува српски народ на КиМ.
Нагласио је да су сви инциденти и напади аларм за међународну заједницу и упозорење да они морају да реагују и укључе се у одбрану права Срба на Косову и Метохији.
Петковић и Ракић су, такође, позвали грађане да слободно возе таблице са „КМ“ ознакама.
Петковић и Ракић су се обратили медијима дан након што је ухапшен Божовић у Косовској Митровици, а Приштина му ставља на терет рањавање двојице припадника тзв. косовске полиције и паљење аутомобила у Зубином Потоку.
Поводом хапшења Србина реаговала је и Српска листа и затражила да Божовић буде пуштен, или ће у супротном, како су поручичи, уследити реакција Срба, која „неће бити упозорење, већ устанак против репресије коју спроводи Аљбин Курти“.
Гардисти испред зграде Председништва - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2023
СРБИЈА
Дачић после седнице Бироа за координацију рада служби безбедности: Стање на КиМ све горе
Срби на барикади у Зубином Потоку - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2023
СРБИЈА
Протест у Зубином Потоку због хапшења Србина
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала