- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

НАСА објавила имена астронаута за мисију ка Месецу

© AP Photo / UncreditedИлустрација „Спејс Икса“ приказује дизајн модула за слетање на Месец „Спаце Икс старшип“ који покушава да доведе прве НАСА астронауте на површину Месеца у оквиру програма Артемис.
Илустрација „Спејс Икса“ приказује дизајн модула за слетање на Месец „Спаце Икс старшип“ који покушава да доведе прве НАСА астронауте на површину Месеца у оквиру програма Артемис. - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2023
Пратите нас
НАСА је објавила имена четири астронаута који ће ићи ка Месецу крајем следеће године, међу којима су једна жена и три мушкарца, први пут после 50 година.
Командант мисије биће Рид Вајзмен, коме ће се прикључити још двоје Американаца, Виктор Гловер и Кристина Кох, која држи рекорд за најдужи свемирски лет међу женама.
У посади ће бити и Канађанин Џереми Хансен.
Сви су свемирски ветерани, изузев Хансена.
Они ће бити први астронаути који ће летети капсулом Орион, која ће бити лансирана из свемирског центра Кенеди, не касније од краја 2024. године, пренео је АП.
Чланови мисије се, међутим, неће спуштати на површину Месеца, нити ће ући у орбиту, већ ће само кружити око Месеца и вратити се на Земљу, што је увод за спуштање људи на Месец годину дана касније.
Ово је прва посада која ће ићи ка Месецу, а у којој ће бити жена и неко ко није из САД, уједно и прва из новог програма НАСА под именом Артемис.
Уколико ова десетодневна мисија протекне у најбољем реду, НАСА планира да спусти два астронаута на месеца 2025. године.
Астронаут Баз Олдрин током шетње по површини Месеца - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2018
Да ли су Американци слетели на Месец? Ево шта кажу Руси
Срп и чекић на споменику у Москви - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2021
РУСИЈА
Русија почела припреме за слање човека на Месец
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала