- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Планула је и брзо избледела: Шта је заправо била досад невиђена „монструозна“ експлозија у свемиру

CC0 / Pixabay / Свемир
Свемир - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2023
Пратите нас
Експлозија која се догодила у галаксији удаљеној 180 милиона светлосних година доводи у питање људско разумевање начина на који звезде умиру, а чини се да представља најравнију експлозију те врсте досад забележену.
Монументална експлозија названа АТ2018cow припадала је изузетно реткој класи космичких експлозија познатих као брзи плави оптички транзијент или FBOТ. Међутим, за разлику од остала четири FBOT-а откривена до данас, чини се да је АТ2018cоw из неког разлога само експлодирала бочно.
Резултат је ерупција у облику који није сфера, што би могло да се очекује од експлозије лоптастог објекта као што је звезда, већ изгледа као да је од диска.
И тај је детаљ посебно зачудио астрономе.
„Врло мало се зна о FBOT експлозијама – оне се једноставно не понашају као што би требало да експлодирају звезде, превише су светле и пребрзо еволуирају. Једноставно речено, оне су чудне, а ово ново запажање их чини још чуднијим“, рекао је астрофизичар Џастин Маунд са Универзитета у Шефилду у Великој Британији, који је водио истраживање, пренео је „Сајенс алерт“.
„Надајмо се да ће нам ово ново откриће помоћи да се мало више позабавимо њима – никада нисмо мислили да експлозије могу бити овако несферичне. Постоји неколико потенцијалних објашњења за то: звезде које су укључене у експлозију су можда створиле диск непосредно пре него што су умрле или би ово могле да буду неуспеле супернове, где се језгро звезде урушава у црну рупу или неутронску звезду која онда поједе остатак звезде“, рекао је он.
АТ2018cow – са надимком „Крава“ (cow) – била је прва таква експлозија која је откривена до данас и одмах је идентификована као изузетно чудна. Била је изузетно светла, толико да се у почетку мислило да се одвија много ближе нашој галаксији. На неки начин је личила на нормалну експлозију супернове, али су астрономи касније открили да је била 10 пута снажнија.
Планула је, а затим избледела много брже од нормалне супернове, и била је невероватно врућа, што је светлости коју је емитовала дало знатно плављу нијансу него што се обично види од нормалних супернова.
Иако су предложена објашњења за необичну експлозију, још се сасвим сигурно не зна шта је узрок FBOT, тако да астрономи настављају да анализирају прикупљене податке како би покушали да дођу до одговора.
Иллюстрация восхода луны Харон над Плутоном  - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
„Он нас шпијунира“: Америчка војска представила извештај о загонетном објекту у космосу
Соларна бакља — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Соларна бакља најснажније класе погодила Земљу, изазвала прекид радио-сигнала /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала