- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Сликарки Снежани Петровић награда „Момо Капор“

Пратите нас
Сликарки Снежани Петровић из Новог Сада припала је овогодишња награда „Момо Капор“ за ликовну уметност, коју додељује Задужбина „Момо Капор“.
Снежана Петровић је једна од најбољих сликарки у Србији. Једино је она, као професорка, сликарка, цртачица и графичарка, успела да у богатој балканској фантастичној фигурацији да нов и оригиналан допринос“, истакао је жири у саставу ликовни критичар Дејан Ђорић, књижевник и ликовни критичар Драган Ј. Данилов и галеристкиња Сања Бјелановић Јанковић.
Жири је одлуку донео једногласно, а признање ће добитници бити уручено 10. априла у Свечаној сали Скупштине града.
„Велика је част примити награду која носи име Моме Капора, нашег великог уметника који је имао дара да писаном речју и ликовним изразом фантастично презентује суштину живота. Био је мајстор да ухвати оно вечно у свакидашњем“, истакла је Снежана Петровић поводом награде.
Она је приметила да је Момо Капор стварао са лакоћом.
„Његова ликовна дела, без обзира биле то слике или цртежи, одишу специфичном енергијом која просто зове посматрача на поновно виђање. Није ли то она суштина нашег стварања? Уткати нашу енергију која ће вечно исијавати и кореспондирати са посматрачем. Чувене Момине школице, симболи детињства, које је много пута сликао, носе универзалну симболику суштине живота - циљ је постати човек, а срећа је остати дете у души“, изјавила је Снежана Петровић.
Задужбина „Момо Капор“ дванаесту годину заредом додељује награде за књижевност и остварења у ликовној уметности, а Снежана Петровић шеста је добитница награде за ликовну уметност.
Љиљана Капор, оснивач Задужбине „Момо Капор“ истакла је да је циљ Задужбине да се посебно истакну млади ликовни ствараоци:

„Сигурна сам да је Момо узор многим уметницима и зато је важно да посебно ценимо њихов рад и подстичемо их да се развијају и имају могућност да неспутано стварају и покажу свој раскошни таленат. Снежана Петровић је сигурно најистакнутији представник своје генерације и надам се да ће јој ова награда дати још већи подстрек и помоћи у даљем раду“, рекла је Љиљана Капор.

Снежена Петровић је, како је пренео Танјуг, до сада учествовала на око 220 групних изложби, а у Србији и иностранству је реализовала 21 самосталну изложбу.
Задужбина ће од 13. априла организовати самосталну изложбу награђене уметнице у београдској галерији „Сањај“.
Књижевница Весна Голдсворти - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2022
КУЛТУРА
Весни Голдсворти награда „Момо Капор“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала