- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Вашингтон пост: Могућа умешаност Кијева и Варшаве у диверзију на „Северне токове“

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаЦеви гасовода "Северни ток 2"
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2023
Пратите нас
Амерички и европски званичници кажу да још не знају тачно ко стоји иза напада на гасоводе „Северног тока“. Низ чиновника, међутим, међу собом разговара о опцији према којој су у напад умешани Варшава и Кијев, пише Вашингтон пост.
„На основу прелиминарних закључака Немачке, чиновници међу собом разговарају о потенцијалној умешаности пољске и украјинске владе у нападе. Неки су изјавили да је могуће да је Пољска имала мотив, умајући у виду да је била један од најжешћих критичара пројекта 'Северни ток' од његовог почетка, крајем деведесетих година“, наводи лист.
„Вашингтон пост“ додаје да је шеф Бироа за међународну политику Канцеларије председника Пољске Марчин Пшидаћ позвао на опрез када је реч о закључцима: „За све може бити крива руска игра... Пољска нема никакве везе с тим“.
„Вашингтон пост“, такође, наводи да истражитељи у Немачкој верују да је јахта, коју су раније повезивали с терористичким нападом на гасоводе „Северног тока“ била искоришћена да одвуче пажњу с правих извршилаца диверзије.
Раније је немачки лист „Шпигл“ навео да се претпоставља да је јахта „Андромеда“ била коришћена током припреме терористичког напада на гасоводе, објавивши и њене фотографије.
Низ званичника у САД и Европи су, такође, скептични према тврдњама да је посада од шесторо људи могла да постави стотине килограма експлозива ради дизања гасовода у ваздух, наводи „Вашингтон пост“.
Према писању листа, истражитељи разматрају верзију према којој „Андромеда“ није била једини брод коришћен за напад, или да је служила само да одвуче пажњу.
Иако је истрагом у Немачкој утврђено да трагови експлозива војног типа, који су пронађени на столу у кабини јахте, одговарају експлозиву коришћеном на гасоводима, поједини чиновници сумњају у могућност да би искусни диверзанти оставили за собом тако очигледне доказе о кривици. Они не искључују могућност да неко намерно покушава да наведе истрагу на погрешне трагове, наводи се у чланку.
Лист додаје да западни званичници нису много заинтересовани да пронађу организаторе напада на гасоводе, како не би добили непријатан одговор.
Према речима високог европског дипломате, на састанцима политичара из европских земаља и НАТО-а одлучили су да се не дотичу теме „Северног тока“.
Експлозије су се догодиле 26. септембра 2022. истовремено на два руска извозна гасовода у Европу– „Северном току 1“ и „Северном току 2“. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле циљану саботажу. Оператер гасовода, компанија „Норд Стреам АГ“, саопштио је да је оштећење стање на гасоводима без преседана и да је немогуће проценити време њихове поправке.
Генерално тужилаштво Русије покренуло је поступак за акт међународног тероризма. Руски председник Владимир Путин је изјавио да је експлозија на гасоводу очигледан терористички акт.
Џозеф Бајден излази са конференције за штампу о банкама - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2023
СВЕТ
Херш: Бајдена чека политичка катастрофа због напада на „Северне токове“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала