- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Велики пад америчке моћи на Блиском истоку: Саудијска Арабија пружа још један јак доказ за то

© SputnikЗастава Шангајске организације за сарадњу
Застава Шангајске организације за сарадњу - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2023
Пратите нас
Одлука Саудијске Арабије да се прикључи Шангајској организацији за сарадњу са једне стране је очекивана, али је и индикатор свега онога што се последњих година дешава у односима Саудијске Арабије са САД, као њених односа са Русијом и Кином. То је доказ убрзања стварања мултиполарног света и опадања америчке моћи на Блиском истоку.
Овако одлуку Министарског савета Саудијске Арабије оцењује др Александар Митић из Института за међународну политику и привреду.
Саудијски краљ Салман бин Абдулазиз одобрио је меморандум о разумевању са Шангајском организацијом за сарадњу (ШОС), чиме је пустињска краљевина добила статус партнера у дијалогу. Краљ је, такође, на истој седници одобрио и неколико уговора посвећених сарадњи Саудијске Арабије и Кине.

Ефикасна сарадња са Русијом иритира Вашингтон

Према Митићевим речима, саудијска одлука је први корак ка пуноправном чланству у ШОС-у, а процес приступања овој организацији није једноставан процес. Он ипак није неважан, додаје он и подсећа да је Ријад позван да постане партнер у дијалогу на прошлогодишњем самиту ШОС-а у Самарканду у Узбекистану.
У последњих неколико година, Саудијска Арабија значајно се дистанцирала од САД, поготово откако је у Овални кабинет ушао Џозеф Бајден, објашњава Митић.
„Међутим, то није био једини разлог, нити једини симптом погоршања односа. Ако погледамо увоз нафте из Саудијске Арабије у САД, он је преполовљен за свега неколико година. С друге стране, војна зависност коју је Саудијска Арабија имала од САД лагано је почела да се смањује управо сарадњом Ријада и Кине“, истиче он.
Један од кључних мотива да се Саудијска Арабија прикључи ШОС-у је и сарадња са Русијом, пре свега у оквиру ОПЕК-а плус. Та сарадња је, према Митићевим речима, изузетно ефикасна и изузетно иритира Вашингтон. Ријад је одбио да се повинује притисцима Вашингтона да одустане од сарадње са Русијом у оквиру ОПЕК-а плус и није увео антируске санкције, подсећа наш саговорник.

Жеља да се буде егал са Ираном

Са друге стране, Кина, која је постала највећи увозник саудијске нафте на свету, успела је да направи велики продор у Саудијску Арабију. У освит одлуке саудијског Министарског савета, саудијски АРАМКО, једна од највећих нафтних компанија на свету, договорила је инвестицију у североисточну Кину.
„То је огромна инвестиција и доказ да Кина верује Саудијској Арабији јер тако велику инвестицију не би допустила некој западној компанији“, констатује Митић.
Не треба заборавити ни то да, желећи да смањи зависност од америчког наоружања, Ријад све више сарађује са Пекингом на развоју високотехнолошке војне индустрије.
Саудијска Арабија је важан елемент у оквиру иницијативе Појас и пут, а не треба заборавити ни чињеницу да је Кина развила веома добру сарадњу са донедавним саудијским главним регионалним ривалом, Ираном.
„Управо је Кина која је и са једном и са другом земљом потписивала врло важне стратешке споразуме. Она је успела да, као што смо могли да видимо пре неколико недеља, буде посредник у постизању договора између Саудијска Арабије и Ирана о деескалирању тензија које оптерећују и дестабилизују цео Блиски исток“, подсећа Митић.
Саудијској Арабији је важно да буде везана за ШОС и ако погледа какве користи од те организације имају друге државе, на пример Иран, додаје наш саговорник.
„Иран је у процесу добијања пуноправног чланства, а пре свега неколико дана могли смо да видимо да су у Оманском заливу кинеска, руска и иранска војска имали заједничке вежбе. То је нешто чему би сигурно желела да тежи и Саудијска Арабија, том војном партнерству, како би избегла, без обзира на постигнути споразум, да Иран са Москвом и Пекингом има везу која би била много интензивнија“, каже Митић.
Шангајска организација за сарадњу је политичка, економска, безбедносна и одбрамбена организација. Формирали су је 2001. Русија, Кина, Киргистан, Таџикистан, Узбекистан и Казахстан. Од тада, пуноправне чланице постале су Индија и Пакистан, а очекује се да то постану и Иран и Белорусија.
Поред Саудијске Арабије, партнери у дијалогу су и Турска, Јерменија, Египат, Азербејџан, Катар, Шри Ланка, Непал и Камбоџа, док су Бахреин, Кувајт, Малдиви, УАЕ и Мјанмар у поступку стицања овог статуса.
Укупна територија земаља чланица ШОС-а износи 65 одсто површине Евроазије и на њој живи половина светског становништва.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2023
РУСИЈА
Лавров: Двадесетак земаља жели да се прикључи БРИКС-у и ШОС-у
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала