- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Грчка драма под обручима – зна ли се ко шта ради?

© Sputnik / Лола ЂорђевићЛопта у обручу
Лопта у обручу - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2023
Пратите нас
Ако желите да видите неку драму у грчкој кошарци ове сезоне, а нису вам довољни само вечито завађени Олимпијакос и Панатинаикос, постоји и Јоникос из Никаје, који је предмет ове необичне приче.
Историјски славан грчки клуб, који се 2019. вратио у елиту после 32 године декаденције и пропадања, сада је ближи поновном испадању у нижи ранг више него икада.
Јоникос у суботу 9. априла игра најважнију утакмицу у последњих неколико година, против екипе Кардитсас у гостима. Оба тима су на скору од 4-17, тако да победник опстаје, а поражени иде у нижи ранг. Клуб из Никаје, предграђа Атине, надомак Пиреја, искусио је неколико проблема током сезоне, посебно када је у питању позиција тренера.
Минулог понедељка поново је ангажован Ангелос Циклирас. Грчки стручњак, који је првобитно боравио на клупи овог клуба од 28. марта 2022, спрема се за свој трећи ангажман на клупи у последњих годину дана.
Циклирас је први пут отпуштен 12. октобра прошле године на свој захтев због здравствених разлога. Тада га је заменио Костас Мексас, садашњи асистент у Панатинаикосу, а потом је посао тренера обављао и асистент Јанис Ливанос.
Међутим, 1. фебруара ове године, када се опоравио, Циклирас је поново сео на клупу клуба из Никаје.
„Од старта смо рекли да су за њега увек наша врата отворена“, истакао је клуб.
Али, само седам недеља касније, исти тај Јоникос је поново тражио тренера после оставке Циклираса и његовог асистента Ливаноса. Поред њих двојице, клуб су напустили и технички директор Ванхелис Александрис, генерални директор Танасис Дунис и председник клуба Јанис Кирјакопулос.
У својој опроштајној поруци, председник Кирјакопулос је објаснио да је присиљен на оставку јер није у могућности да обезбеди неопходна средства за опстанак клуба. Као главни разлог навео је то да је Кошаркашки савез Грчке намерно обуставио исплату суме која обезбеђује норамалан живот клуба и то из средстава која држава прикупља од кладионица.
Иначе, Грчка кошаркашка федерација се похвалила чак да је ове 2023. приходовала највише новца у историји када су спонзорства у питању. Од 3,8 милиона евра у 2021, преко 9 милиона у 2022, ове године су зарадили 9,2 милиона европских новчаница. Гро средстава стигао је захваљујући одличном маркетингу новог руководства и умећу да искористе чињеницу да имају једног од највећих НБА звезда Јаниса Адетокумба.
© ФИБАЈанис Адетокумбо
Јанис Адетокумбо - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2023
Лига је, у међувремену, покренула истрагу због потенцијалног намештања утакмице од стране Јоникоса против Колососа са Родоса у којој су Атињани поражени као гости са 89:48. У многим кладионицама је хендикеп био 10,5 на победу домаћина пре утакмице, али како се ближио старт меча хендикеп је нарастао до 28,5 па је утакмица избачена из понуда кладионица.
Сумњу је додатно подигла и одлука искусног Лукаса Маврокефалидиса (39) да напусти клуб после спорне утакмице, уз поруку да нема шансе да се врати у Јоникос. Ни по коју цену, поручио је бивши ас Панатинаикоса.
Последњих дана ипак је дошло до нових занимљивих догађаја у Јоникосу. Многи важни играчи су напустили тим, попут бившег плеја Олимпијакоса Ванхелиса Манцариса, па је уговор добио ветеран Стивен Барт Џуниор.
Американац (39 година) наступао је за тим у сезони 2019/20, а сада је стигао да помогне. У Јоникосу су чак желели да врате поново Маврокефалидиса, али је овај остао чврст у својој намери да не заигра више за овај клуб.
Зато ће Јоникос после свог хаоса имати тежак задатак да избори опстанак.
*Погледајте најновију епизоду Спутњик спорта
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала