- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кинеске власти спремне за дијалог о Украјини; Макрон и Урсула фон дер Лајен стижу у Пекинг

© Sputnik / Анна Раткогло / Уђи у базу фотографијаАтмосфера у Пекингу пред конгрес Комунистичке партије Кине
Атмосфера у Пекингу пред конгрес Комунистичке партије Кине - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2023
Пратите нас
Кинеске власти спремне су за дијалог са Европском унијом о мирном решавању кризе у Украјини и надају се стратешкој независности ЕУ по овом питању, изјавио је портпарол кинеског министарства спољних послова Мао Нинг.
„Спремни смо за дијалог и контакте са европском страном о политичком решењу украјинског сукоба“, рекла је она на брифингу, коментаришући изјаву шефице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен о потреби да Кина одигра конструктивну улогу у решавању овог проблема.
Кинески дипломата је подсетио да Кина није страна у украјинском сукобу. Надамо се да ће ЕУ показати стратешку независност и политичку мудрост“, додала је она.
Мао Нинг је нагласила да Пекинг чврсто подржава мировни процес у Украјини и да га активно промовише. Она је такође изразила наду да ће ЕУ предузети кораке који ће помоћи очувању дугорочне стабилности у региону.
Како је Урсула фон дер Лајен рекла у интервјуу за Фајненшел тајмс у уторак, Пекинг мора да игра конструктивну улогу у решавању сукоба у Украјини. Она је појаснила да је ЕУ „забринута због пријатељства (Кине) са Русијом“.
Данас се у Пекингу очекује долазак председника Француске Емануела Макрона и европске шефице дипломатије Урсуле фон дер Лајен.
Обележавање Дана државности Кине - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2023
СВЕТ
Медији: Европа покушава да сачува Кину као алтернативу Америци
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала