- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Главни руски тенкови добијају заштиту: Систем „арена-М“ штити од противничких пројектила

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаТенк Т-90М "Прорив" у зони специјалне војне опрације
Тенк Т-90М Прорив у зони специјалне војне опрације - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
Пратите нас
Руски тенкови типа Т-90М „прорив“ и Т-80БВМ у будућности ће бити опремљени системима активне заштите „арена-М“ који су способни да обарају ракете и пројектиле помоћу детонирања специјалне муниције, саопштено је Спутњику у холдингу „Високопрецизни системи“ (део „Ростеха“).
Систем „арена-М“ чине радарска станица са високом отпорношћу на сметње, уређај за прорачуне и специјална муниција која се поставља око куполе тенка. Радар детектује пројектил, противтенковску ракету или гранату противника усмерену на борбено возило, израчунава њихову путању и испаљује заштитни пројектил који снопом ударних елемената уништава мету у лету.
Како је прецизирано, било које оклопно возило може да буде опремљено системом „арена-М“, али је за то неопходно извршити побољшања која узимају у обзир „карактеристике оклопне технике“.
Такође се истиче да је руско Министарство одбране заинтересовано да се руске оклопне снаге што пре опреме поменутим системима. На „арену-М“ обратили су пажњу и страни купци, али, како се наводи, данас је главни задатак холдинга „Високопрецизни системи“ задовољавање потреба руске војске и организовање серијске производње.
Тенк немачке производње леопард 2 - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
Специјална операција у Украјини
Руски експерт: Један удар дивизије руског система „Торнадо С“ збрисао би 100 тенкова „леопард“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала