- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Одговор Белорусије на претње милитантне Пољске

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаРФ и Белорусија
РФ и Белорусија - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
Пратите нас
Провера борбене готовости Оружаних снага Белорусије, по налогу шефа државе, повезана је, пре свега, са претњама које долазе из милитантне Пољске, земље која гаји велике амбиције да постане озбиљна европска војна сила, оцењују руски експерти.
„У ситуацији када Пољска изјављује да намерава да удвостручи своје оружане снаге, масовно купује оклопна возила од САД и Јужне Кореје, распоређује своје оружје у близини белоруске границе Минск је очигледно приморан да реагује. Реакција може бити различита, а подразумева и одлуку о распоређивању руског тактичког нуклеарног наоружања на територији Белорусије и извођење различитих маневара, обуке резервног састава и слично. Ове акције имају за циљ да осигурају безбедност и Републике Белорусије и Савезне државе, узимајући у обзир тешку ситуацију која се ствара, пре свега, под утицајем Запада“, каже руски војни експерт Владимир Јевсејев.
Русофобна Варшава је постала најближи савезник САД у Европи, с обзиром на кључну улогу коју игра у подршци Украјини и јачању одбране НАТО-а на Балтику. Последњих година се Пољска претвара у милитаризовану државу.
Не само да снадбева Украјину модерним системима, већ и за себе широм света купује најсавременије наоружање.
Данас Пољска има 150.000 војника, али је поставила циљ да до 2035. године бројност војске повећа на 300.000. Осим тога, све више средстава издваја за оружане снаге. Варшава намерава да ове године повећа војни буџет са око 2,5 одсто свог БДП-а на 4 одсто, што би могло бити највеће повећање међу свим земљама НАТО.
У Пољској је тренутно стационирано више од 10.000 америчких војника, а на њеној територији налазе се и амерички системи „Иџис ашор“ са лансерима МК-41 на које се могу поставити противракетни пројектили и крстареће ракете дугог домета „Томахавк“, што представља директну претњу Савезној држави Русије и Белорусије.
© Sputnik / Виктор ТолочкоБелоруски војници на граници са Пољском
Белоруски војници на граници са Пољском - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
Белоруски војници на граници са Пољском

НАТО спушта „гвоздену завесу“ на границама Русије и Белорусије

Због претњи које НАТО земље стварају у близини руских граница Минск, кључни савезник Москве, приморан је да јача своју одбрану.
Земље НАТО-а фактички стварају нову „гвоздену завесу“ на границама Русије и Белорусије, па Москва и Минск делују у складу са том чињеницу, каже Јевсејев.
"Оне јачају своје војно присуство, стварају нове војне формације у близини наших граница. НАТО спроводи своју стратегију стварања кордона на границама са Русијом и Белорусијом. У ствари, говоримо о својеврсној ‘гвозденој завеси’ која је спремна да се спусти на нашим границама“, додао јеексперт.
Провера борбене готовости Оружаних снага Белорусије почела је 3. априла, а током провере оружане снаге биће преведене из мирнодопског у ратно стање.
Према саопштењима Минска, догађај је комплексан и омогућава да се одреди способност команданата да руководе војним јединицама и појединцима када се подигну у највиши степен борбене готовости, као и спремност војних јединица да извршавају задатке у утврђеном року.
Током провере готовости, планирано је кретање војне технике, могуће је привремено ограничење кретања цивилних возила путевима.

Нуклеарно оружје у Белорусији отрезниће све јастребове „преко баре“

Белорусија у савезу са Русијом јача своју одбрану. У циљу заштите земље у Белорусији је, на граници са Украјином, прошлог месеца формиран нови противваздушни ракетни пук, а руски председник Владимир Путин је најавио да планира да постави руско тактичко нуклеарно оружје у тој земљи.
Радови на изградњи складишта за тактичко нуклеарно оружје у Белорусији биће готови 1. јула, а 10 белоруских авиона већ је модернизовано да може да носи тактичко нуклеарно оружје.
Руско нуклеарно оружје биће постављено ближе западној граници савезничке државе, али се не зна зачна локација.
Поред тога, оперативно-тактички ракетни системи "искандер-М", који могу да користе нуклеарне ракете, предати су Оружаним снагама Белорусије и већ је почела обука белоруских посада.
Белорусија дели 1.250 километара границе са чланицама НАТО - Летонијом, Литванијом и Пољском, а одлука о распоређивању руског тактичког нуклеарног наоружања у Белорусији је одговор на дугогодишњи захтев белоруског лидера Александра Лукашенка због претњи које представља Запад, а такође и одговор на непријатељске потезе САД које су поставиле своје тактичко нуклеарно оружје на територије шест својих савезника у Европи. Русија је сада учинила исто, али без кршења међународне обавезе о неширењу нуклеарног оружја.
Такође, одлука о тактичком нуклеарном оружју у Белорусији донета је након што је Велика Британија објавила да је Украјини испоручила противтенковску муницију с осиромашеним уранијумом, што води ка ескалацији сукоба.

„Русија распоређује тактичко нуклеарно оружје као одговор на оно што су САД урадиле још педесетих година прошлог века... Не мислим да ће НАТО на ово сада реаговати на било који начин. Све што су могли, већ су урадили... НАТО спроводи своју стратегију стварања кордона на границама са Русијом и Белорусијом, а ми само реагујемо на тај кордон који се ствара“, каже Јевсејев.

Тактичко нуклеарно оружје има релативно кратак домет и знатно мању снагу у поређењу са нуклеарним бојевим главама које су уграђене у стратешке ракете дугог домета, мада је белоруски лидер рекао да би Москва такође тамо могла да постави и интерконтиненталне нукларне ракете ако се за то укаже потреба, јер ће тај потез послужити као ефикасно средство одвраћања од било каквих непријатељских потеза САД и њихових савезника и показаће спремност Москве и Минска да бране свој "суверенитет и независност".
Белоруски лидер је већ наредио војсци да обнови објекте који су коришћени за складиштење интерконтиненталних балистичких пројектила "топољ" и који су служили као њихова потенцијална лансирна места у совјетско доба.
Лукашенко је изразио наду да ће размештање стратешког нуклеарног оружја у његовој земљи „на дуже време отрезнити све јастребове преко баре“.
Лансирање балистичке ракете оперативно-тактичког ракетног система Искандер М са полигона у Астраханској области - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2023
РУСИЈА
Белорусија жели да „отрезни“ колективни Запад
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала