- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин данском амбасадору: Очекујемо подршку међународној комисији о диверзијама на "Северном току"

© Фото : Nickolay Ryutin / © Nord Stream 2 Гасовод "Северни ток 2"
Гасовод Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин изразио је наду да ће бити формирана међународна комисија за истрагу о терористичким нападима на гасоводе „Северни ток 1“и „Северни ток 2“.
Нови амбасадори више држава уручили су данас на церемонији у Кремљу руском председнику акредитиве а он их је, између осталог, подсетио на нападе на руске гасоводе.
„У првом реду ћу подсетити на диверзије на гасоводима ‘Северни ток 1’ и ‘Северни ток 2’. Надамо се, амбасадоре, да данска страна подржава наш предлог о формирању независне међународне комисије која би утврдила околности онога што се догодило“, рекао је он током обраћања новом данском амбасадору.
Путин је рекао да су Данска и Русија историјски блиске али да је сада у Балтичком мору нестабилно.
„Наши званични односи са Данском трају 530 година, некада су и царске породице имале и родбинске везе. Наше земље су историјски увек биле блиске и понашале су се као добри суседи на Балтичком мору. Данас је у Балтичком мору буквално нестабилно“, рекао је руски председник, мислећи на гасоводе.
На два руска извозна гасовода у Европу – „Северном току 1“ и „Северном току 2“ догодиле су се експлозије 26. септембра 2022. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле циљану саботажу. Оператер гасовода, компанија „Норд Стреам АГ“, саопштио је да су оштећења на гасоводима без преседана и да је немогуће проценити време њихове поправке. Руски председник Владимир Путин је изјавио да је експлозија на гасоводу очигледан терористички акт.
Журналист Сеймур Херш. Архивное фото - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
РУСИЈА
Скривене намере ЦИА: Херш открива шта се крије иза писања западних медија о „Северном току“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала