- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Скривене намере ЦИА: Херш открива шта се крије иза писања западних медија о „Северном току“

© AP Photo / Paul SakumaЖурналист Сеймур Херш. Архивное фото
Журналист Сеймур Херш. Архивное фото - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
Пратите нас
Амерички новинар, добитник Пулицерове награде Симор Херш сматра да су вести западних медија о терористичким нападима на гасоводе „Северни ток“ и „Северни ток 2“ покушај ЦИА да скрене пажња са председника САД Џозефа Бајдена.

„Примећујемо многе службенике Централне обавештајне агенције који шире лажне вести из медија овде и у иностранству. То представља успешан покушај да се свет фокусира на све могуће осумњичене осим на оног који се чинио најлогичнијим – председника САД“, написао је Херш у чланку који је објавио на платформи „Сабстак“.

На два руска извозна гасовода у Европу – „Северном току 1“ и „Северном току 2“ догодиле су се експлозије 26. септембра 2022. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле циљану саботажу. Оператер гасовода, компанија „Норд Стреам АГ“, саопштио је да су оштећења на гасоводима без преседана и да је немогуће проценити време њихове поправке. Руски председник Владимир Путин је изјавио да је експлозија на гасоводу очигледан терористички акт.
Симор Херш објавио је 8. фебруара своју истрагу о експлозијама „Северног тока“, у којој је, позивајући се на извор, навео да су експлозивне направе испод руских гасовода у јуну 2022. годинеподметнули амерички рониоци, а да су их три месеца касније активирали норвешки специјалци.
Према Хершовим речима, одлуку о покретању операције донео је председник САД Џо Бајден након девет месеци разговора са званичницима администрације укљученим у питања националне безбедности.
Џозеф Бајден излази са конференције за штампу о банкама - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2023
СВЕТ
Херш: Бајдена чека политичка катастрофа због напада на „Северне токове“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала