- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Блумберг“: Ријад намерава да врати Сирију у Арапску лигу – то ће бити победа Русије и Ирана

© AP Photo / Fethi Belaid/ Pool photoСамит Арапске лиге у Тунису
Самит Арапске лиге у Тунису - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
Пратите нас
Саудијска Арабија улаже напоре како би се Сирија већ следећег месеца вратила у Арапску лигу што би била победа Русије и Ирана упркос упозорењима Вашингтона, пише агенција „Блумберг“, позивајући се на изворе.
Учешће Сирије у Арапској лиги је суспендовано у новембру 2011. након оптужби о насилном гушењу грађанских демонстрација. Тада је Дамаск оптужио остале чланице организације да „делују по наређењима Запада и Сједињених Америчких Држава“. Истог месеца Арапска лига је увела санкције против Сирије.
Међутим, како пише „Блумберг“, обнављање чланства Дамаска у Арапској лиги подржавају, поред Саудијске Арабије, и Уједињени Арапски Емирати. Повратку Сирије у организацију противе се Кувајт и Катар, мада саговорници агенције сумњају да ће две поменуте државе и даље моћи дуго да се одупру притиску Ријада.
Ипак, агенција не искључује могућност да напори које улаже Саудијска Арабија могу и да пропадну. Како се наводи, америчке власти су упознате са тим напорима, али упркос упозорењима свесне су да не могу имати значајнији утицај на деловање краљевине.

„Блумберг“ подсећа да је Арапска лига формирана пре око 80 година, да сада има релативно мали међународни утицај, али да би повратак Сирије пре свега имао симболичан значај – то би представљало ударац утицају САД на Блиском истоку и учврстило би поделу између региона и западних влада. Поред тога, то би била и симболична победа за Русију и Иран које подржавају Асада. Како се наводи, Иран пружа Сирији различиту подршку већ неколико деценија, док Русија настоји да ојача међународну подршку своје позиције у контексту сукоба у Украјини.

Седиште Арапске лиге налази се у Каиру, а организација обухвата 22 земље: Сирију, Египат, УАЕ, Ирак, Либан, Саудијску Арабију, Јордан, Јемен, Катар, Палестину, Кувајт, Либију, Мауританију, Мароко, Судан, Сомалију, Бахреин, Комори, Џибути, Оман, Алжир и Тунис.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2022
РУСИЈА
Лавров: Москва цени став земаља Арапске лиге о Украјини
Бивши генерални секретар Арапске лиге Амр Муса на округлом столу Форума Валдај у Москви - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2020
Бивши генерални секретар Арапске лиге: Повратак Сирије у Лигу је близу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала