Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Епископ Иринеј Буловић: Рат није тражила Русија, него Запад

© Sputnik / Бранко МаксимовићВладика Иринеј Буловић
Владика Иринеј Буловић - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
Пратите нас
Шта год да је проблем између Украјине, односно колективног Запада, и Русије, нико нема право да увлачи Цркву у то, нити било коју другу верску заједницу, изјавио је епископ бачки Иринеј, оцењујући да рат није тражила Русија, него Запад.
„Свестан сам да невиност и кривица никада нису потпуно на једној страни, како се приказује, али када је несразмера толико огромна као што је данас у Украјини, онда то изазива тугу и огорчење у душама људи, па и у мојој“, рекао је епископ бачки Иринеј.
Епископ бачки Иринеј је то изјавио у емисији „Релативизација“ РТ Балкана, коментаришући актуелна дешавања у Кијевско-печерској лаври.
Он је поручио да без обзира што сматрамо да је рат праведнији или потпуно праведан на страни Русије, што је, како је указао, доминантно мишљење међу православнима, и што, према његовом мишљењу, рат није тражила Русија него Запад, не можемо у име таквог гледишта да кажемо: Нека страдају Украјинци.
„Они то нису тражили, него је то одлучено у њихово име, што видимо и у нашој историји“, додао је епископ бачки Иринеј.
Такозвани „руски свет“ се недавно поделио на три целине и то није било спонтано, рекао је епископ, напомињући да им је то врло вешто увезао колективни Запад.
„Никакве поделе нису излечене аутокефалношћу, само је још већи слој мржње, а прича да то нико са Запада није помогао је неистина и пропаганда“, навео је епископ бачки Иринеј.
Митрополит кијевски и целе Украјине Онуфрије током литије у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2023
РУСИЈА
Злослутна сцена само једном виђена у историји: Укронацисти покушавају Богу да ставе наногицу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала