- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Европске луке под контролом нарко-банди: Нов начин кријумчарења дроге

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Arminius / Лука Антверпен
Лука Антверпен - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
Пратите нас
Кријумчарске банде инфилтрирале су се у главне луке у Европи и подмићују лучке раднике како би се неометано бавиле својим активностима, наводи Европол.
Међу главним метама су три највеће европске луке, у Антверпену, Ротердаму и Хамбургу, према анализи коју је објавио Европол са седиштем у Хагу, а омиљени су им контејнерски бродови.
Банде подмићују лучке раднике и службенике компанија које оперишу по лукама, кријумчаре саучеснике и, све чешће, пробијају дигиталне сигурносне кодове на контејнерима. Према наводима Европола, међународне банде већином користе контејнерски промет за кријумчарење кокаина у ЕУ, пренела је немачка агенција дпа.
Дрогу скривају међу легалном робом као што су ауто-делови или банане. Главне улазне луке су Антверпен и Ротердам. Само у прошлој години тамо су цариници запленили рекордних око 200 тона кокаина. Европска полиција сматра да је реч о само мањем делу стварно прокријумчарене дроге.
Око 90 милиона контејнера стигне у морске луке ЕУ сваке године, али само их мањи број буде физички прегледан.
Због тога је врло тешко открити кријумчарену робу. Криминалне мреже ослањају се пре свега на корупцију запослених у лукама, али то је за њих такође и ризично, па се ослањају на нове методе. Све више копирају сигурносни код бродског контејнера, који затим користе за кријумчарење своје робе, најчешће без знања правог власника контејнера.
Чим се превоз плати, бродарска компанија добије јединствени ПИН или кју-ар код за контејнер, који служи за преузимање на одредишту. Криминалци најчешће корупцијом набаве тај код и друге идентификационе податке.
Робу затим преузима возач превозничке компаније која ради за криминалце. Ван луке дрога се затим уклања, а преостала легална роба испоручује се правим власницима или се оставља.
Седиште Европола у Хагу - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2022
СВЕТ
Велика акција „Пустињско светло“: Разбијен европски „супер-картел“, откривено 30 тона дроге /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала