- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Иза НАТО-а су рушилачки ратови, некажњени ратни злочини: Након Југославије и Ирака - ко је следећи?

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
Пратите нас
НАТО покушава да свет учини опаснијим, трудећи се да не дозволи појаву алтернативних центара и све чешће тврдећи да има глобалну улогу и потребу за ширењем изван Евроатлантика, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова и додала да је време да алијанса „оде у пензију“.

„Све чешће се од генералног секретара Јенса Столтенберга могу чути изјаве о глобалној улози алијансе. Све се ради како би свет постао још опаснији, како се не би дозволило постојање алтернативних центара моћи, способних да униште хегемонију Запада. Све у свему, сигурно се са сигурношћу може констатовати да су безбедност и НАТО - неспојиве ствари. С тим у вези, може се доћи само до једног закључка – време је да у 74. години Северноатлантски блок оде у пензију“, изјавила је Захарова, коментаришући седницу Савета НАТО-а на нивоу шефова дипломатија која се одржава поводом 74. годишњице постојања алијансе.

Према њеном мишљењу, НАТО се помоћу Финске, која је постала његова чланица, труди да „узурпира целокупан систем европске безбедности“.
Финска је постала још једна жртва Северноатлантске алијансе, чије су власти одлучиле да се опросте од дугогодишње неутралности своје земље у замену за претварање у зону у близини линије фронта, полигон за обуздавање Русије на северозападном правцу. Као што видимо, НАТО не намерава да се на томе заустави“, закључила је Захарова.
Истакла је и да алијанса нема чиме да се похвали, јер су иза НАТО-а ратови, претварање држава у рушевине, некажњени ратни злочини, убиства цивила и рушења цивилне инфраструктуре. Захарова се запитала: ко је следећи након Југославије, Ирака, Авганистана и Либије?
Указала је на то да се представници Северноатлантског блока нису уморили од понављања да је то одбрамбени савез, мада целокупна историја организације говори сасвим о сасвим супротно.
Финска је 4. априла постала 31. чланица Северноатлантског споразума. Приступање Финске НАТО подударило се са годишњицом потписивања Северноатлантског споразума 1949. године у Вашингтону.
Застава НАТО-а испред седишта организације у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
СВЕТ
Столтенберг одговорио Путину: НАТО никада није био претња Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала