- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Финска постала 31. чланица НАТО; Русија спрема одговор

© AP Photo / Virginia MayoСедиште НАТО-а у Бриселу
Седиште НАТО-а у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2023
Пратите нас
Фински министар спољних послова Пека Хависто предао је документ о приступању НАТО што је и последњи корак у формалној процедури уласка земље у Алијансу.

"Сада када смо добили тај документ можемо да објавимо да је Финска постала 31. чланица Северноатлантског споразума", изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен на свечаној церемонији.

Церемонија је директно преношена на сајту НАТО. На крају церемоније застава Финске подигнута је испред седиште организације.
Документи о приступању нових држава-чланица чувају се у САД.
Приступање Финске НАТО подударило се са годишњицом потписивања Северноатлантског споразума 1949. године у Вашингтону.

Хелсинки: Чланство није уперено ни против кога

У саопштењу председника Финске истиче се да чланство те земље у НАТО није уперено ни против кога.
„Чланство такође не мења основу и циљеве наше спољне политике и политике безбедности. Финска је стабилна и предвидљива скандинавска земља која стреми мирном решавању сукоба. Принципи и вредности који су важни Финској одређиваће нашу спољну политику“, наводи се у саопштењу.
Како се наводи биће потребна одређена адаптација,а то се пре свега односи на интеграцију одбране Финске у општу одбрану НАТО а поред тога одбрамбене снаге суочавају се са новим изазовима на које је потребно реаговати.
Најважнији доринос Финске НАТО је заштита сопствене територије, наводи се у саопштењу уз напомену да чланство Финске неће бити поптуно без пријема Шведске са којом је усто време поднела захтев.
Претходно је премијер Пољске саопштио је да је Хелсински постао део Алијансе.

Москва: Предузећемо мере

Како је саопштило Министарство одбране Русије, Моска ће морати да предузме мере, како војно-техничке, тако и друге, како би зауставила претње руској националној безбедности након ове одлуке НАТО-а.
"Конкретни кораци у изградњи одбране на северозападним границама Русије зависиће од конкретних услова интеграције ове земље у Северноатлантску алијансу, укључујући размештање војне инфраструктуре НАТО-а и система офанзивног наоружања на њеној територији", наводи се у саопштењу руског МИП-а.
Војници током прославе Дана падобранаца на Црвеном тргу у Москви - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2023
РУСИЈА
Кремљ: Улазак Финске у НАТО приморава Русију да предузима контрамере
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала