- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Макрон није успео да убеди кинеског лидера да промени став по питању Украјине

© AP Photo / Jason LeeЕмануел Макрон и Си Ђинпинг на свечаној церемонији у Пекингу
Емануел Макрон и Си Ђинпинг на свечаној церемонији у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
Пратите нас
Француски председник Емануел Макрон није успео да убеди кинеског лидера Си Ђинпинга да промени став по питању украјинске кризе, пише "Политико".
"Лидер Кине није показао ни најмањи знак да мења свој став по питању сукоба у Украјини после разговора са француским колегом", наводи се у чланку европског издања.
Лист наводи да је Макрон позвао Сија да осуди "агресију Русије". Си, међутим, није помињао Русију у својим изјавама.
Председник Кине је током другог дана посете Макрона Кини рекао да сви деле разумна страховања по питању безбедности и додао да је Пекинг спреман да се заједно са Француском обрати међународној заједници са позивом на рационалност и уздржаност.
Како наводи „Политико“, Макрон је допутовао у Пекинг како би подстакао Кину да изврши притисак на Русију и примора је да се изјасни против специјалне операције руске војске у Украјини и распоређивања руског стратешког нуклеарног наоружања у Белорусији.
На став кинеског лидера није утицала ни председница ЕК Урсула фон дер Лајен која је такође допутовала у Кину како би демонстрирала европско јединство.
Лист указује је и на превид у протоколу са Макронове стране: француски лидер је на прес конференцији говорио скоро два пута дуже од домаћина. При томе, Си је с времена на време упућивао нестрпљиве погледе и уздисао док је Макрон настављао да говори.
Европски медији су пренели и да је председник Кине током разговора са председницом ЕК Фон дер Лајеновом и француским председником Емануелом Макроном признао да је тешко решити украјинску кризу.
„Криза у Украјини се продужава и њено решавање је тешко“, преносе Сијеве речи европски медији.
Председници Кине и Русије, Си Ђинпинг и Владимир Путин, након потписивања заједничке изјаве - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
РУСИЈА
Шта пише у заједничкој изјави Русије и Кине коју су потписали Путин и Си
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала