- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: САД, Немачка и Мађарска против „мапе пута“ за пријем Украјине у НАТО

© Sputnik / Mikhail Markiv / Уђи у базу фотографијаЗаставе НАТО и Украјине
Заставе НАТО и Украјине - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе се, заједно са Немачком и Мађарском, противе напорима Пољске и балтичких држава да ојачају везе Украјине са НАТО-ом и предлогу о „мапи пута“ Украјине за чланство у Алијанси на самиту у јулу, пише „Фајненшел тајмс“ позивајући се на изворе.
„САД, Немачка и Мађарска су против напора земаља као што је Пољска и балтичке државе, да се Кијеву предложе дубље везе са НАТО-ом и предају јасне изјаве подршке њеном будућем чланству“, прецизира се у чланку.
Према изворима листа, током разговора министара спољних послова НАТО-а ове недеље, дипломате су разговарале о томе шта би могло да се понуди Украјини. Истовремено су се појавила значајна неслагања по том питању. Извори присутни на састанку изјавили су да су многи изражавали подршку да се Украјини предложи „политички пут“ ка чланству у НАТО-у на самиту у Вилњусу у јулу.
„Сједињене Америчке Државе су се, међутим, противиле овом предлогу“, цитира лист изворе.
Вашингтон, према писању листа, сматра да је уместо тога потребно концентрисати се на војну, финансијску и хуманитарну помоћ Украјини.
Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је у септембру 2022. године да Украјина подноси захтев за убрзано придруживање НАТО-у, као одговор на уједињење ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области с Русијом. Поступак прихватања Украјине у НАТО је преурањен, изјавио је касније помоћник председника САД за националну безбедност Џејк Саливан. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је, коментаришући изјаву Зеленског, признао је непроменљив став Алијансе о праву сваке земље да одреди свој пут и политику „отворених врата“. Он је нагласио да ће се НАТО потрудити да пружи помоћ Кијеву да се заштити.
Заставе Украјине и НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
СВЕТ
"Потпуно нереално": Сијарто о чланству Украјине у НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала