- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Милијардер жели да постане председник: „То је једини начин да избегнемо рат са Кином“

© AP Photo / I-Hwa ChengМилијардер са Тајвана Тери Гоу
Милијардер са Тајвана Тери Гоу - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
Пратите нас
Милијардер Тери Гоу, оснивач „Фокскона“, највећег светског добављача електронских компоненти, по други пут ће покушати да постане председнички кандидат главне опозиционе странке на Тајвану, Куоминтанга.
Тери Гоу био је председнички кандидат 2019, када је поражен, а сада се нада да ће за председничку кандидатуру добити подршку главне опозиционе странке Куоминтанг (КМТ), која се залаже за одржавање блиских веза с Пекингом.

„Једини начин да се избегне рат са Кином“

Милијардер Гоу вратио се у среду на Тајван након осмодневног путовања широм САД, чији је циљ био да увери гласаче како је способан да води Тајван и уравнотежи пословне и безбедносне приоритете, преноси Ројтерс.
„Морамо искрено да кажемо младим људима да је опасно гласати за Демократску прогресивну странку, која велича независност Тајвана, мрзи Кину и противи јој се“, рекао је Гоу новинарима на аеродрому Таојуан, додајући како је „једини начин да се избегне рат с Кином и смање напетости између Вашингтона и Пекинга тај да се тајванска владајућа Демократска прогресивна странка (ДПП) збаци с власти“.
Током свог осмодневног путовања, Гоу је посетио Вашингтон, Бостон, Сан Франциско и Лос Анђелес како би представио своје идеје за будућност Тајвана под крилатицом „Тајвану треба фантастичан ЦЕО (главни извршни директор)“.
КМТ је прошлога месеца најавио да неће одржати предизборе за свог кандидата и да ће уместо тога постићи консензус унутар странке. Верује се да ће ова одлука користити новом градоначелнику Тајпеија, Хоу Ју-иху.
Очекује се да ће владајућа Демократска прогресивна странка (ДПП) 12. априла званично прогласити тајванског потпредседника Лаи Чинг-теа за свог председничког кандидата, јер је он једини који је истакао ту кандидатуру.

Две турнеје по САД

Гоуова турнеја по Сједињеним Америчким Државама поклопила се с посетом тренутне тајванске председнице Цаи Инг-вен, која треба да се састане са председником Заступничког дома САД Кевином Мекартијем у Калифорнији..
Гуо је рођен 1950. као најстарији од троје деце. Гоуов отац борио се с војском Куоминтанга у грађанском рату у Кини и побегао на Тајван 1949. године. Када је имао 23 године, Гоу је одлучио да искористи растућу извозну економију Тајвана и покрене сопствени посао. Компанију „Хон хаи пресизжн“ отворио је 1974, кад је уз зајам од 7.500 долара од своје мајке купио неколико машина за обликовање пластике и почео да производи прекидаче за црно-беле телевизоре.
CC BY 2.0 / Wikipedia/Steve Jurvetson / Фабрика компаније "Фокскон" у кинеском граду Шенжену
Фабрика компаније Фокскон у кинеском граду Шенжену - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
Фабрика компаније "Фокскон" у кинеском граду Шенжену
Његов први велики купац био је „Адмирал ТВ“ из Чикага, а убрзо је склопио уговоре с „РЦА“, „Зенитом“ и „Филипсом“. Свој први велики продор у САД Гоу је постигао почетком осамдесетих година, када је, обилазећи компаније од врата до врата, посетио 32 државе у 11 месеци.
Тада је склопио посао и са ИБМ-ом, отворио филијалу у САД под именом „Фокскон“, те фабрику у Шенжену у Кини.
Богатство од скоро седам милијарди долара
„Фокскон“ тренутно има више од 100 фабрика и филијала у Азији, САД и Европи, главни је добављач чипова за „Епл“, те производи електронику за ИБМ, „Циско системс“, „Мајкрософт“, „Нокију“, „Сони“, ХП...
Гоу је међу пет најбогатијих људи на Тајвану и његово богатство процењује се на око 6,9 милијарди долара, показује Блумбергов индекс милијардера.
Дочек председнице Тајвана Цаи Инг-вен испред хотела у Лос Анђелесу. - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
СВЕТ
Пут без повратка: Двоглава аждаја из Америке провоцира Кину – на реду „шоу“ председнице Тајвана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала